Meggyilkolhatták a botrányba keveredett magasrangú svéd rendőrt

Meghalt egy rendőr egy göteborgi lövöldözésben, lövöldözés, Svédország, Biskopsgården kerület, 2021
A police officer was shoot to death during a shooting in Gothenburg, July 1, 2021. Photo: Björn Larsson Rosvall / TT ** SWEDEN OUT ** (Photo by BJORN LARSSON ROSVALL / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Holtan találták szerda este Mats Löfving országos rendőrfőkapitány-helyettes és stockholmi regionális rendőrfőkapitányt norrköpingi otthonában. A rendőrség közlése szerint egyelőre tisztázatlanok a rendőrkapitány halálának körülményei, ezért gyilkosság gyanújával indítottak nyomozást.
Vágólapra másolva!

A 61 éves főrendőrt decemberben helyezték át összefüggésben azzal, hogy vizsgálatot indítottak ellene súlyos kötelezettségszegés miatt. A vád szerint szerelmi kapcsolatban állt a rendőrség országos hadműveleti részlegének (NOA) – amelynek 2020-ig parancsnoka volt – helyettes parancsnokával, Linda Staaffal, akit Löfving maga nevezett ki 2015-ben a pozícióra. Az ellene folyó vizsgálatot vezető nyomozó órákkal Löfving halála előtt ismertette jelentését, amiből az derül ki, hogy

a rendőrnő kinevezése nem volt törvénytelen, mert az azelőtt történt, hogy a rendőrfőnök viszonyt kezdett helyettesével, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy négy másik ügyben törvénytelenül járt el, többek között szabálytalanul emelte meg a rendőrnő fizetését.

A jelentésben az is szerepel, hogy az országos rendőrfőkapitánynak meg kell fontolnia Mats Löfving elbocsátását, mivel a feltárt törvénytelenségeket súlyosnak ítélik meg.

A nyomozót este a köztelevízió élő adásába várták, hogy a jelentésről kérdezzék, de percekkel az adás előtt, már a stúdió előterében várakozva, lemondta részvételét, ugyanis épp akkor értesült Löfving halálhíréről. Az ügyben az ügyészség is vizsgálódott, ám a rendőrhatóságtól eltérően, nem hoztak nyilvánosságra semmilyen részletet az üggyel kapcsolatban, ugyanakkor csütörtökön – a rendőr halálát követően – a nyomozást lezárták.

Mats Löfving 1981-ben végzett a Rendőrakadémián, ezután gyorsan ívelt a karrierje. Ő lett az ország legfiatalabb megyei rendőrfőkapitánya, majd 2014-ben az akkor újonnan alakult Országos Operatív Főosztály első vezetőjévé nevezték ki, és ezzel összefüggésben lett országos rendőrfőkapitány-helyettes is. 2020 októberétől a stockholmi rendőrségi régió regionális rendőrfőnöke volt.

(A címlapi fotó illusztráció!)