Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Különös telefonhívást kapott Putyin

Horizontal
Sauli Niinistö finn elnök
Vágólapra másolva!
Finnország elnöke elárulta, mit mondott neki Vlagyimir Putyin, amikor felhívta az orosz vezetőt, hogy tájékoztassa országa NATO-csatlakozásáról.
Vágólapra másolva!

Sauli Niinistö a France24-nek nyilatkozva azt mondta a beszélgetésről, hogy a Kreml főnöke nyugodt volt, és nem fenyegetőzött. Putyin azt is mondta, hogy

szerinte Finnország hibázott.

Niinistö elmondta, hogy a NATO-csalakozás megkezdésétől azt várta, hogy Oroszország majd több katonát állomásoztat a Finnországgal közös 1340 km-es határa mentén, de ennek semmi jelét nem látják. "Úgy tűnik, máshol van szükség a csapataikra" - fogalmazott.

Sauli Niinistö finn elnök Forrás: AFP/Lehtikuva/Markku Ulander

A finn elnök szerint országa

"nem fél" Oroszországtól, de "éberen figyel"

a szomszédjára. Finnország nem tartozik azon kelet-európai térségbe, amelyre a Kreml Oroszország érdekszférájaként tekint, de ez nem jelenti azt, hogy népe ne lenne éber.

"Mindig is ilyen helyzetben voltunk, mert vannak nagyon sötét emlékeink és egy nagyon hosszú határunk" - mondta Sauli Niinistö, aki az 1939-40-es háborúra utalt, amikor

a Szovjetunió megtámadta Finnországot.

A finn fegyveres erők hatalmas veszteségeket okoztak a szovjeteknek, és a konfliktus a moszkvai békeszerződés aláírásával ért véget, amelynek értelmében Finnország átadta területének 9%-át.

IDE KATTINTVA olvashatja percről percre tudósításunkat az orosz-ukrán háborúról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről