A Fehér Ház megtiltotta az amerikai szövetségi ügynökségeknek a TikTok használatát

game show, tokió, japán, 2022. 09. 16., SEGA, ATLUS
The TikTok logo is pictured at the company's booth during the Tokyo Game Show in Chiba prefecture on September 15, 2022. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Mint ismert, Donald Trump a hivatali ideje alatt sokszor hangoztatta azt, hogy a rendkívül népszerű TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A vádak szerint a Kínai Kommunista Párt kémkedésre használja az alkalmazást. Mindemellett olyan érvek is elhangoztak a betiltás mellett, hogy a TikTok algoritmusai nagyon káros tartalmakat hoznak előtérbe a nyugati országokban, míg Kínában a felhasználók inkább a tudományos és edukációs célú hasznos jellegű tartalmakkal találkozhatnak. A Reuters most arról ír, hogy a Fehér Ház arra utasította az amerikai szövetségi ügynökségeket, hogy 30 napon belül távolítsák el minden eszközről és rendszerről a károsnak vélt alkalmazást.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház hétfőn arra utasította a szövetségi ügynökségeket, hogy tiltsák le a TikTok-ot a szövetségi eszközökről a kommunista kémkedéssel kapcsolatos aggályok miatt.

Hatalmas társadalmi vita van az ellentmondáso alkalmazással kapcsolatosan Forrás: AFP/Yuichi Yamazaki

Washington 30 napos határidőt adott az ügynökségeknek arra, hogy biztosítsák azt, hogy ne legyen a TikTok alkalmazás az eszközökön és a kormányzati rendszereken. Az adatok biztonsága érdekében továbbá azt is megtiltják, hogy a hivatalokban elérhető legyen az alkalmazás az interneten.

A kongresszus által tavaly év végén elrendelt tiltás Kanada, az EU, Tajvan és az amerikai államok több mint felének hasonló intézkedését követi.

A Kínával kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok az elmúlt hetekben felerősödtek, miután egy kínai léggömb sodródott az Egyesült Államok felett.

A ByteDance tulajdonában lévő TikTok szerint az aggodalmakat félretájékoztatás táplálja, és tagadja, hogy az alkalmazást amerikaiak utáni kémkedésre használnák. Az intézkedés nem érinti azt a több mint 100 millió amerikait, akik a TikTokot magán- vagy céges eszközökön használják.

Chris DeRusha szövetségi informatikai biztonsági főbiztos szerint