Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Veszélyes szennyeződés miatt nem engednek kikötni egy luxushajót

Viking Orion, tengerjáró hajó, illusztráció, Ausztrália, megállt, műszaki hiba, utasok a fedélzeten
MUGLA, TURKEY - APRIL 18: "Viking Orion" cruise ship under the flag of Norway is seen anchored at Bodrum Cruise Port in Bodrum district of Mugla, Turkey on April 18, 2021. Osman URAS / Anadolu Agency (Photo by Osman URAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Több száz utas rekedt egy óceánjáró hajón az ausztrál partok közelében, miután potenciálisan káros szennyeződést találtak a hajótesten, és ezért nem engedték a hajót kikötni.
Vágólapra másolva!

A jelentések szerint a Viking Oriontól megtagadták, hogy kikössön Adelaide-ben, miután a hatóságok „bioszennyezést" fedeztek fel a hajótesten - mikroorganizmusok, növények, algák vagy kis állatok felhalmozódását. Ez megteremti ugyanis annak a veszélyét, hogy invazív fajok kerüljenek be olyan helyekre, ahol nem őshonosak - írja a BBC.

A helyi hatóságok elrendelték, hogy a hajó testét meg kell tisztítani, mielőtt Ausztráliába belép.

Az ausztrál halászati minisztérium közölte, hogy a bioszennyeződés kezelése "minden odaérkező külföldi hajó esetében bevett gyakorlat", és a hajót meg kell tisztítani, hogy elkerüljék a "káros tengeri élőlények" ausztrál vizekre való bekerülését.

A hírek szerint a hajó kikötését Christchurchben, Dunedinben és Hobartban is megtagadták.

Kenn Heydrick, az egyik utas azt mondta, december 26-a óta nem tudták elhagyni a hajót. Négy menetrend szerinti kikötőt kihagytak.

- tette hozzá.

A Viking Orion egy korábbi útján egy törökországi kikötőben Forrás: Anadolu Agency via AFP/Osman Uras

A jelenlegi útiterv szerint a hajó ma érkezik Melbourne-be. Ám az utasok valószínűleg nem hagyhatják el a hajót, amíg az január 4-én el nem éri Sydney-t.

Egy másik utas a Twitteren "pokolbéli útnak" nevezte az ünnepet.

A 14 szintes, 930 fő befogadóképességű luxushajó – amely 2018-ban épült – állítólag a parttól körülbelül 27 kilométerre időközben lehorgonyzott, hogy elvégezzék rajta a szükséges tisztítási munkálatokat.

Pénteki levelében a hajó kapitánya elnézést kért amiatt, hogy "a jelenlegi körút nem felel meg az elvárásoknak", és azt mondta, hogy a Viking ügyfélkapcsolati csapatának egyik tagja a következő napokban "kompenzációs ajánlatot" tesz a vendégeknek.

Egy másik, Új-Zéland körüli vizeken utazó tengerjáró hajó egyébként hasonló sorsra jutott, miután felfedezték, hogy a térségben szintén nem őshonos csigák telepedtek meg rajtuk.

A Princess Cruises Coral Princesst december 23-án megtisztították, mielőtt a hajó a tervek szerint karácsony napján az útitervnek megfelelően kikötött volna az új-zélandi Christchurchben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről