Tíz ember meghalt egy mexikói börtönben egy támadás miatt, több tucat rab megszökött

Mexikó, Börtön , Szökés, 2023. Jan. 01., Rendőrök, Katonák,
Members of the Mexican Army secure an area outside the prison of Ciudad Juarez number 3 after an attack in Ciudad Juarez, Chihuahua state, on January 1, 2023. - Gunmen attacked a prison in the northern Mexican city of Ciudad Juarez on Sunday, leaving 14 people dead and allowing 24 inmates to escape, the Chihuahua state prosecutor's office said. An unknown number of gunmen aboard armoured vehicles took part in the attack, and the dead included ten correctional officers and security agents, it said in a statement. (Photo by HERIKA MARTINEZ / AFP)
Vágólapra másolva!
Több tucatnyi rab szökött meg egy észak-mexikói börtönből, miután fegyveresek - feltehetően egy drogkartell tagjai - tüzet nyitottak a létesítményre.
Vágólapra másolva!

A támadók helyi idő szerint nem sokkal reggel 7 óra után érkeztek Chihuahua állam börtönéhez páncélozott járműveken, és tüzet nyitottak az őrökre - közölték a hatóságok.

A határ menti Ciudad Juarez városában elkövetett merész és brutális támadás során összesen tízen vesztették életüket, köztük négy fogvatartott - írja a BBC.

A rendőrség szerint körülbelül 24 rab megszökött.

A börtönön belüli harcok során további 13 ember megsebesült, négyüket kórházban ápolják.

Egy szemtanú azt mondta, hogy a támadók feketébe voltak öltözve, jobban fel voltak fegyverkezve, mint az őrök, és minden elhaladó járműre lőttek.

A mexikói hadsereg katonái biztosítják a helyszínt a Chihuahua állambeli börtönben történt véres incidenst követően Forrás: AFP/Herika Martinez

A hadsereget és a nemzetőrséget kérték, hogy nyújtsanak segítséget a börtön személyzetének.

A városban évek óta heves összecsapások zajlottak a rivális Sinaloa és Juarez drogkartell között, amelyekben az elmúlt évtizedben több ezren haltak meg.

A börtönben tavaly augusztusban felkelés is kirobbant, amely 11 ember halálát okozta.

Mindkét incidens rávilágít arra a fenyegetésre, amelyet a drogkartellek még mindig gyakorolnak a mexikói börtönrendszerre.

További adalék az üggyel kapcsolatban, hogy percekkel a szökés előtt fegyveresek lőttek rendőrökre egy közeli utcában, majd autós üldözés kezdődött, aminek eredményeként négy férfit őrizetbe vettek.

A város egy másik részén még ketten meghaltak, miután ott is fegyveres összetűzésre került sor a hatóságokkal. Azt egyelőre nem közölték, hogy az incidensek összefüggnek-e.