Egy mobilalkalmazással legalizálja az illegális határátlépéseket a Biden-kormányzat

Mexikó, USA, Egyesült Államok, határátkelés, határ, bevándorlás, migráns, Texas
Migrants, many from Haiti, cross the Rio Grande with food and supplies near the Del Rio-Acuna Port of Entry in Del Rio, Texas, on September 18, 2021. - The United States said on September 18 that it would ramp up deportation flights for thousands of migrants who flooded into the Texas border city of Del Rio, as authorities scramble to alleviate a burgeoning crisis for President Joe Biden's administration. The migrants who poured into the city, many of them Haitian, were being held in an area controlled by US Customs and Border Protection (CBP) beneath the Del Rio International Bridge, which carries traffic across the Rio Grande river into Mexico. (Photo by PAUL RATJE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet legújabb elemzéstípusában, a Fókuszpontban írról írnak, hogy egy mobilalkalmazással legalizálja az illegális határátlépéseket a Biden-kormányzat. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium 2023. január 5-én bejelentett új programjának keretében az illegális határátlépésre „készülő" migránsok egy CBP One nevű mobilapplikáción keresztül regisztrálhatják engedély nélküli határátkelési szándékukat az amerikai határőrségnél. Ezután egy előre egyeztetett időpontban egy megadott határátkelőhelyen kell feladni magukat az amerikai hatóságoknak. A határőrség által így „elfogott" személyek nem jelennek meg az irreguláris migrációról vezetett országos statisztikákban. A Veres Kristóf György vezető kutató által jelzett anyagot teljes terjedelmében közöljük.
Vágólapra másolva!

A demokrata Joe Biden amerikai elnök beiktatása óta több mint 4 millió alkalommal intézkedett irreguláris migránsokkal szemben az amerikai határőrség a mexikói határon, a feltartóztatott személyek száma két egymást követő pénzügyi évben is történelmi rekordot állított fel. Beiktatása óta Biden elnök kormánya a közép-amerikai migrációs válságra pusztán menedzsment problémaként tekint.

Migránsok vonulnak át az Egyesült Államokba Mexikóból Rio Bravo mentén 2021. május 20-án Ciudad Juarez Mexikóban. Nem hivatalos becslések szerint 2021 februárja óta körülbelül 200 000 migráns lépett át az Egyesült Államokba a déli határ mentén. Forrás: NurPhoto via AFP/John Lamparski

Az elmúlt két évben a Belbiztonsági Minisztérium által bevezetett intézkedések túlnyomó többsége arra irányul, hogy egy olajozottan működő migrációs futószalagot működtessen az ország déli határán. Értve ez alatt, hogy a mexikói határon elfogott irreguláris migránsok gyors regisztrációjával, majd az ország belsejébe való szállításukkal igyekeznek elkerülni a 2021 szeptemberében látott kínos tömegjeleneteket – ebben a hónapban több ezer haiti migráns torlódott össze egy híd alatt a texasi Del Rioban. Ennek a politikának a legújabb eleme a január 5-én bejelentett CBP One alkalmazás.

Az illegális határátlépésre készülők a Mexikóban is letölthető applikáción keresztül kérvényezhetik, hogy ne alkalmazzák velük szemben a 42-es Könyv (Title 42) elnevezésű járványügyi szabályt.

Utóbbi a COVID-19 járványra hivatkozva lehetővé teszi az amerikai hatóságoknak, hogy azonnali hatállyal kiutasítsák az irreguláris migránsokat anélkül, hogy menedékkérelmet adhatnának be.

Donald Trump elnöksége alatt a 42-es Könyvre hivatkozva szinte mindenkit visszafordítottak a mexikói határon, azonban Biden beiktatása óta a kivételek köre folyamatosan bővült.

2022 novemberében a feltartóztatott migránsoknak csak a 28%-át utasították ki azonnali hatállyal.

A migránsok, akik nem tudnak belépni a határfalon, kénytelenek megfordítani az irányt, miután 2021. május 21-én Ciudad Juarez Mexikóban átkeltek Rio Bravón Mexikóból az Egyesült Államokba. Nem hivatalos becslések szerint 2021 februárja óta körülbelül 200 000 migráns lépett át az Egyesült Államokba a déli határ mentén. Forrás: NurPhoto via AFP/John Lamparski

Az alkalmazásban történt regisztráció után a migránsoknak egy előre egyeztetett időpontban kell feladni magukat az amerikai hatóságoknak egy határátkelőhelyen. A Belbiztonsági Minisztérium közleménye alapján úgy tűnik, hogy az alkalmazás elsődleges célja az irreguláris migránsok hatékonyabb beengedése az országba. A január 5-én publikált szöveg szerint ugyanis az applikáció használói „általánosságban jogosultak lesznek munkavállalói engedélyre [az Egyesült Államokban]."

Az applikáció segítségével regisztrált, majd az USA-ba beengedett személyek nem fognak megjelenni az irreguláris migrációról vezetett országos statisztikákban, hiszen tulajdonképpen nem lépték át a határt illegálisan. Az alkalmazás széleskörű használata várhatóan súlyos átláthatósági problémákat fog okozni a jövőben.