Egy iráni miniszter nyitottságra és a nőkkel szembeni enyhébb bánásmódra szólította fel a társadalmat

szimpátia tüntetés, Irán, tüntetés, Masa Amini-tüntetések, emberjogi tüntetés, Iráni Iszlám Köztársaság elleni tüntetés
People demonstrate against the Iranian regime during a protest at Mel Lastman Square in Toronto, Ontario, September 24, 2022. - Iran has been rocked by street violence since the death last week of Mahsa Amini, a 22-year-old Kurd who had spent three days in a coma after being detained by the morality police. (Photo by Geoff Robins / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy iráni miniszter nagyobb nyitottságra és a nőkkel szembeni szigorú elvárások enyhítésére szólította fel az iráni társadalmat a helyi média csütörtöki jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Ezatollah Zarghami kulturális örökségvédelmi és idegenforgalmi miniszter a szerdai kormányülés után beszélt arról, hogy

a Mahsza Amini fiatal nő halála után kirobbant tiltakozó mozgalom kezdete óta egyre több nő jelenik meg a nyilvánosság előtt fedetlen fővel,

pedig az 1979-es iszlám forradalom óta törvény írja elő a fejkendő viselését.

A Mahsza Amíni-tüntetések, emberi jogi tüntetések az Iráni Iszlám Köztársaság kormánya ellen 2022 szeptemberében. Forrás: AFP/Geoff Robins


- idézte a minisztert az iráni Isna hírügynökség és több napilap.

- jelentette ki, hozzátéve: ahhoz, hogy

Zarghamit októberben élesen kritizálták az iráni ultrakonzervatívok, amiért elítélte az erkölcsrendészetet, amely a hidzsáb (a muzulmán fejkendő) viselését ellenőrzi.

Az igazságügyi hatóságok január 10-én jelentették be, hogy ismét súlyos büntetés, például száműzetés várhat azokra a nőkre, akik nem viselik a kötelező fejkendőt.

Iránban tavaly szeptemberben kezdődtek országos tüntetések, miután a 22 éves iráni kurd Mahsza Amini, akit az erkölcsrendészet a szigorú öltözködési szabályok megsértése miatt vett őrizetbe Teheránban, a fogva tartása alatt meghalt.

Címlapi képünk illusztráció!