Egy brit kislánynak megállt a szíve, miután túl sok dezodorral fújta be magát

Vágólapra másolva!
Egy aeroszolos dezodor belélegzése következtében meghalt egy 14 éves lány. Szülei azt szeretnék, ha a termékek címkézése egyértelműbb lenne, hogy figyelmeztessék az embereket a lehetséges veszélyekre.
Vágólapra másolva!

A 14 éves Georgia 2022. május 11-én halt meg Nagy-Britanniában. Idősebb testvére talált rá a lány hálószobájában eszméletlen állapotban - írta a BBC.

Giorgia halála ügyében vizsgálatot tartottak, és a halottkém megállapította, hogy a halál oka baleset volt. Halálának orvosi oka "bizonytalan, de aeroszol belégzésével összeegyeztethető".

A 14 éves lány szíve megállt a baleset miatt, szülei azóta tudomást szereztek más fiatalokról is, akik véletlenül meghaltak, miután dezodort lélegeztek be.

Válaszul a Brit Aeroszolgyártók Szövetsége (BAMA) azt mondta, hogy a dezodorokon "nagyon egyértelmű figyelmeztetések" vannak.

A brit Statisztikai Hivatal (ONS) szerint 2001 és 2020 között 11 halotti bizonyítványban szerepelt a dezodor, mint halálozási ok.

2001 és 2020 között 324 halálesetnélt szerepelt bután - Giorgia dezodorjának fő összetevője - és a propán és az izobután - amelyek szintén megtalálhatóak volt a dezodorban - összesen 161 halálesetnél játszottak szerepet.

Az édesapa elmesélte lánya halálának részleteit:

Az elmúlt években számos olyan halálos esettel találkoztunk, ahol gyerekek és fiatal felnőttek túlfújták az aeroszolokat - a testszagtól szabadulni akaró tinédzserektől és gyerekektől kezdve olyan fiatalokig akik megnyugvást találtak egy ismerős illatban - mondta Ashley Martin, a RoSPA közegészségügyi tanácsadója.

Nagy mennyiségű aeroszol belélegzése, nem csak dezodoroké, életveszélyes forgatókönyvek egész sorához vezethet - az ájulásoktól és a légzési nehézségektől kezdve a szívritmuszavarokig és halálig.