Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tömeges késelés Kanadában - 10 ember meghalt, 15 megsebesült

Horizontal
Damien Sanderson és Myles Sanderson
Vágólapra másolva!
Tíz ember meghalt és 15-en megsebesültek, miután összesen 13 helyszínen késeléses támadás történt a kanadai Saskatchewan tartomány két ritkán lakott őslakos közösségében, James Smith Cree Nationben és a közeli Weldon faluban.
Vágólapra másolva!

A rendőrség két gyanúsítottat keres, a 31 éves Damien Sandersont és a 30 éves Myles Sandersont, akikről azt feltételezik, hogy egy fekete Nissan Rogue SUV-ban utaznak. Mindkettőjüknek fekete haja és barna szeme van. Valószínűleg rokonok, de egyelőre nem tudni, hogy testvérek vagy unokatestvérek lennének. A párost utoljára ebédidőben Saskatchewan fővárosában, Reginában látták, körülbelül 320 km-re délre a támadások helyszínétől.

Saskatchewan, Manitoba és Alberta tartományokban minden mobiltelefonra figyelmeztetést küldtek a hatóságok, amikben a veszélyes fegyveresekre hívják fel a figyelmet. A régióban - amely akkora, mint fél Európa - próbálják felkutatni a két férfit. Az utakon ellenőrzőpontokat állítottak fel és mindhárom tartományban szükségállapotot hirdettek.

Damien Sanderson és Myles Sanderson Forrás: AFP/Royal Canadan Mounted Police Saskatchewan

Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy az áldozatok egy része célponttá vált, míg másokat véletlenszerűen támadtak meg – állítja a rendőrség, hozzátéve, hogy további sérültek is lehetnek, akik különböző kórházakba vitették magukat. A Saskatchewan Egészségügyi Hatóság közölte, hogy a betegeket több helyen kezelik. A kórházakban rendkívüli mozgósítást rendeltek el, hogy reagáljanak az áldozatok áradatára.

A rendőrség arra figyelmeztette a lakosságot, hogy ne hagyják el otthonaikat, a lakásaikba ne engedjenek be idegeneket, ne vegyenek fel stopposokat, és ne közelítsenek gyanús személyekhez, mert még nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a két gyanúsítottnak társa vagy társai lehettek.

Rendkívüli állapot

Rendkívüli állapotot hirdettek a körülbelül 3400 lakosú James Smith Cree Nationben és Weldonban, ahol körülbelül 200 ember él.

A rendőrség először helyi idő szerint 5:40 körül kapott bejelentést késelésekről a James Smith Cree Nation területén, majd rövid időn belül újabb jelentések érkeztek további támadásokról a közeli Weldon faluból.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök "borzalmasnak és szívszorítónak" minősítette az incidenseket, míg a tartomány miniszterelnöke, Scott Moe Twitteren azt írta, nincsenek szavai, hogy "megfelelően leírja az értelmetlen erőszak okozta fájdalmat és veszteséget".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről