Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezt kell tudni a rettegett Kinzhal hiperszonikus rakétáról, amelyet Ukrajnában is bevetettek

kinzhal rakéta
Vágólapra másolva!
Oroszország Kinzhal hiperszonikus rakétákat is bevetett az Ukrajna elleni támadások során, ami a fegyver első ismert éles harci helyzetben történő bevetése is volt egyben. A ballisztikus rakétákhoz képest a hiperszonikus rakéták gyorsabban manővereznek, alacsonyabban repülnek, és nehezebb őket észlelni és megsemmisíteni.
Vágólapra másolva!

A hiperszonikus fegyverek olyan rakéták, amelyek a hangsebességnél ötször gyorsabban képesek haladni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a Kinzhal - oroszul a tőr - akár 12 000 km/órás sebességgel is képes repülni, és akár 2000 kilométerre lévő célpontot is képes eltalálni.

A földi radarok addig nem tudják észlelni a hiperszonikus rakétákat, amíg azok a célpontjuk közelébe nem érnek, így nehezebb nyomon követni vagy megsemmisíteni őket, mint a ballisztikus rakétákat, amelyek kiszámítható, követhető pályán haladnak.

A Kinzhal rakéta a sztratoszféra határán repül a légellenállás minimalizálása érdekében, és kifejezetten úgy tervezték, hogy kikerülje az ellenséges légvédelmet, és precíziós csapást hajtson végre.

Először 2018 márciusában tesztelték egy MiG-31B-vel, Oroszország déli katonai körzetében, és már ebben az évben májusban szolgálatba is állították, tíz MiG-31K-t szereltek fel vele.

Első ismert, éles helyzetbe való bevetésére az ukrán-orosz háborúban került sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről