Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyurcsányné és társai: megkérdeztük, mit szólnak a brüsszeli baloldali korrupciós botrányhoz

Rabat, 2022. december 11. 2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi
Vágólapra másolva!
Néhány napja bombaként robbant a hír, hogy előzetes letartóztatásba helyezték, majd letartóztatták a korrupció elleni harc élharcosát, az Európai Parlament alelnökét, Eva Kailit. Gyurcsányné és a magyar baloldal elvtársának házában a hatóságok körülbelül 600 ezer euró (körülbelül 250 millió forintnyi) készpénzt találtak. A Le Soir belga napilap arra utalt egyik cikkében, hogy a korrupciós pénzt Kaili azért kaphatta, hogy Katar érdekeinek megfelelő gazdasági és politikai törvényeket fogadtasson el az Európai Parlamentben. Nem nehéz analógiát találni a magyarországi dollárbaloldal és a brüsszeli botrány között. A baloldal mindenütt ugyanoly: külföldről kap pénzt, hogy külföldi érdekeket szolgáljon. Arról, hogyan értékeli az ügyet a Demokratikus Koalíció és az MSZP, kérdéseket küldtünk, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Amint értékelik az ügyet, anyagunkat frissítjük!
Vágólapra másolva!

A hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során vették őrizetbe a görög Eva Kailit, és az ügyészség szerint

a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját.

A hétvége folyamán aztán vizsgálati fogságba helyezték Eva Kailit. Azóta a korrupt baloldali politikus teljes vagyonát befagyasztották a görög hatóságok. Kaili korrupciós botránya felkavarja az állóvizet az álszent brüsszeli intézményben, az Európai Parlamentben. Az korrupció elleni harc élharcosaként fellépő Eva Kaili házában ugyanis jelentős korrupciós pénzt találtak a hatóságok, azóta pedig be is fagyasztották a vagyonát, és nyomozásba kezdtek. Kaili a korrupciós pénzt azért kaphatta, hogy Katar érdekeinek megfelelő gazdasági és politikai törvényeket fogadtasson el az Európai Parlamentben.

Nem nehéz analógiát találni a magyarországi dollárbaloldal és a brüsszeli botrány között. A baloldal mindenütt ugyanoly: külföldről kap pénzt, hogy külföldi érdekeket szolgáljon.

Befolyásolni akarták a döntéshozatalt

A rendőrség gyanúja és a belga föderális ügyészség közleménye szerint az Öböl-menti ország, amely jelenleg a labdarúgó-világbajnokságnak ad otthont,

Nemcsak Kaili, hanem más korrumpált parlamenti tisztségviselőknek az volt a feladatuk, hogy az illegális juttatásokért cserébe javítsák Katar nemzetközi megítélését, különös tekintettel a világbajnokság megrendezése és a stadionok építése körül kialakult munkajogi visszaélésekre.

2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én. Forrás: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi

SZÁMOS CIKK ÉS RIPORT JELENT MEG UGYANIS ARRÓL, HOGY A KATARI HATÓSÁGOK KEGYETLENÜL BÁNTAK A LÉTESÍTMÉNYEKET ÉPÍTŐ KÜLFÖLDI (EGYES ÁLLÍTÁSOK SZERINT 4 MILLIÓ) MUNKÁSSAL, NEM TARTOTTÁK TISZTÁBA SEM A LEGALAPVETŐBB EMBERI JOGOKAT, SEM A MINIMÁLIS ÖKOLÓGIAI NORMÁKAT.

Egyes hírek szerint több ezer munkás halhatott meg a katari építkezéseken.

Bőröndben menekítették a korrupciós pénzt

Az ügy sajátossága, hogy november elején, a katari világbajnokság kezdete előtt Eva Kaili találkozott Ali bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszterrel. A görög szocialista képviselő az Európai Unió nevében még visszafogottan üdvözölte Katar elkötelezettségét a „munkaügyi reformok folytatása" mellett, majd alig egy hónappal később, november 22-én az Európai Parlement alelnöki pulpitusán már arról beszélt, hogy

A rendőrségi nyomozás fényében, a Kailinál talált 600 ezer euró készpénz és az apjánál lefoglalt bőröndnyi euró valami egész másra enged következtetni, ezt sugallja a Le Figaro meglehetősen óvatos portréja. De érdemes megnézni azt is, hogy kik lehettek Kaili társai, akiknek szerepét a most induló ügyészségi vizsgálatnak kell tisztázni.

Ennyi pénzt nehéz lenne csak úgy letagadni:

Az ügyben letartóztatták Pier-Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, aki jelenleg a „Fight Impunity" civilszervezet (NGO) elnöke, Francesco Giorgit, az Európai Szocialista párt (S&D) asszisztensét, aki egyébként Kaili férje, Luca Visentinit, a nemzetközi baloldalhoz szoros szálakkal kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint Niccolò Figà-Talamancát, a „No Peace Without Justice" civilszervezet (NGO) igazgatóját.

A pártja kihátrált Kaili háta mögül

Mint arról korábban beszámoltunk, közben Eva Kaili görög „anyapártja", a szocialista PASOK bejelentette, hogy Kailit kizárja a pártból, az Európai Parlament elnöke, a máltai Roberta Metsola pedig ideiglenesen felfüggesztette a szocialisták politikusát. Azóta pedig

Befagyasztották a görög hatóságok Eva Kaili összes vagyonát.

AZ INTÉZKEDÉS KAILI ROKONAIRA IS VONATKOZIK, ÉS BANKSZÁMLÁKRA, MEGTAKARÍTÁSOKRA, VÁLLALATOKRA, ILLETVE MÁS PÉNZÜGYI VAGYONESZKÖZÖKRE TERJED KI.

Ezek alapján egyértelmű, hogy megpróbálnak úgy tenni, mintha semmi közük nem lenne a lebukott, korrupt alelnöknőhöz.

Ez a módszer egyébként a magyar dollárbaloldaltól sem áll messze, ráadásul nemrégiben ők is korrupciós botrányba keveredtek, amelynek kiderülése óta azóta is folyamatosan hazudnak, tagadnak, és Márki-Zay Péterrel akarják elvitetni a balhét.

Gyurcsányék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter több milliárd forintot kapott Amerikából, és maga Márki-Zay ismerte el, hogy ezért különböző ígéreteket tettek: a legfontosabb, hogy megszavazzák majd a szankciókat, illetve majd a drága nyugati kőolajat fogják vásárolni.

A guruló dollárokból jutott a bukott baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon cégének is. De visszatérve a lebukott EP-alelnöknőhöz:

ez a korrupt Brüsszel próbálja visszatartani a magyar embereknek járó pénzeket.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője is mélyen hallgat az ügyben. Forrás: MTI/Kovács Anikó

A dollárbaloldal mélyen hallgat

A magyar dollárbaloldaltól nem meglepő módon most is mélyen hallgatnak, a nekik küldött kérdéseinkre ezidáig nem válaszoltak. Mint arról egyébként beszámolt az Origo, az Európai Parlament korrupció miatt őrizetbe vett baloldali alelnöke

Gyurcsányné kérésére megszavazta a Magyarországot korrupció miatt elítélő EP-jelentést november 24-én.

Menczer Tamás az ügyről azt írta:

Egy korábbi bejegyzésében pedig azt írta Menczer Tamás államtitkár, hogy várja a korrupció ellen oly elszántan, rendíthetetlenül és természetesen politikai befolyástól mentesen küzdő Európai Parlament legújabb dörgedelmes közleményét.

Nos, ezidáig ez nem történt meg, és a dollárbaloldal is hallgat. Amint válaszolnak, cikkünket frissíteni fogjuk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről