Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Erdő Péter: XVI. Benedek meghatározó személyisége volt az egyháznak

XVI. Benedek pápa
Cardinal Joseph Ratzinger celebrating the Mass in the local church in St. Oswald, pictured on 13th July 1997, Marktl am Inn, Upper Bavaria. He was born there on 16th April 1927 and was appointed of late to honorary citizen. | usage worldwide (Photo by FRANK LEONHARDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
XVI. Benedek emeritus pápa igazi üzenete, hogy az objektív igazság és a cselekvő szeretet elválaszthatatlan egymástól - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a szombat reggel elhunyt egyházfőről az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Mély fájdalommal fogadtam Benedek pápa halálhírét. Teológusként, bíborosként, hivatalban lévő, majd visszavonult pápaként meghatározó személyisége volt egyházunk életének

-olvasható Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nekrológjában, amelyet az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye juttatott el az MTI-hez.

"Világosságot és derűt sugárzott még gyengesége és betegsége éveiben is. Személyében korunk legnagyobb katolikus teológusa távozott közülünk" - fogalmazott.

Látta az egyházunkat, Európát és az emberiséget fenyegető veszélyeket, de tisztában volt a megnyíló távlatokkal és reménységünk okával is. Tudta, hogy a hit területén is létezik igazság, és hogy azt szeretetben kell képviselni.

Erdő Péter kiemelte: XVI. Benedek pápa a legnagyszerűbb képviselője volt a katolikus hitnek korunkban, nemcsak nagyon nagy teológus volt, hanem pápaként is tanúságot tett a hit fontosságáról. "A hitet és a szeretetet, az igazságot és a szeretetet szerves kapcsolatban állította elénk". Erről beszélt utolsó nagy enciklikájában a Caritas in Veritatéban is.

XVI. Benedek pápa életének és tanításának középpontjában Jézus Krisztus volt, tudományos munkásságának betetőzése is a názáreti Jézusról írt könyve.

A bíboros szólt arról is, XVI. Benedek pápa igazi közép-európai ember volt, aki ismerte és értette a magyar népet.

- mondta, a pápa egyik szép gesztusaként említve a Szent Erzsébet-évben küldött külön apostoli levelét a magyar egyháznak és Magyarországnak. Benedek pápa tudta, hogy Magyarország adta Erzsébetet a világegyháznak, aki a szegényeken és betegeken segítő szeretet "nagy jele volt", a maga korában olyan, mint a mi korunkban Teréz anya.

XVI. Benedek pápa Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide/Frank Leonhardt

Erdő Péter személyes találkozásaikról szólva kiemelte Benedek pápa mindig figyelmes szeretetét. Az egyházfő nemcsak formálisan, hanem "mélységesen dialogizált", nemcsak meghallgatta beszélgetőpartnerét, hanem a döntéseiben is figyelembe vette szempontjait.

Hozzátette:

"Felejthetetlen ez az igazi európai mentalitás, amit mindig tapasztaltam, akár még bíboros korában, akár már pápaként számoltam be neki" a munkámról - fogalmazott Erdő Péter.

A bíboros azt is mondta, "tudjuk, hogy Benedek pápa imáival elkíséri az egész egyházat, teológiai munkássága pedig halála után is gyümölcsöző és hatékony".

A következő napok eseményeiről Erdő Péter elmondta, most kapta meg ő is a hivatalos értesítést a Vatikánból, amely szerint hétfőn ravatalozzák fel Benedek pápát. Ugyanakkor azt nem közölték még, hogy hány napig fog tartani a ravatal előtti tiszteletadás, ugyanolyan hosszan-e, mint amikor egy hivatalban lévő pápa költözik el körünkből vagy rövidebb ideig - tette hozzá a bíboros.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről