Egyre zsúfoltabbak a francia börtönök, a rabok jelentős része bevándorló

Kolumbia, tűz, börtön, börtönlázadás, meghalt, halál, halottak, elítéltek, lázadás
A prisoner remains in a cell during a visit to a temporary detention centre in Cali, Colombia, on March 31, 2022. - Colombian ombudsman Carlos Camargo called for an urgent solution to the overcrowding crisis in temporary detention centers. In the presentation of a report on the current Human Rights situation of persons deprived of liberty, he warned about the serious humanitarian situation and reaffirmed the request for a reform of the penitentiary and prison systems. (Photo by Paola MAFLA / AFP)
Vágólapra másolva!
A V4NA arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a fogvatartottak száma Franciországban, sokan a földön elhelyezett matracokon alszanak, a zsúfoltság pedig egyre több feszültséget szül a rácsok mögött. Az igazságügyi tárca adatai szerint a fogvatartottak negyede külföldi.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség írt arról, hogy aggasztó bűnügyi adatokat közölt a francia igazságügyi tárca. Franciaországban olyan mértékű a bűnözés, hogy mára zsúfolásig megteltek a francia börtönök, az igazságügyi minisztérium által közölt statisztika szerint ugyanis

az országban 72 350 fogvatartott jut a 60 709 férőhelyre, ami 119,2 százalékos telítettséget jelent.

A Le Figaro felhívja rá a figyelmet, hogy ezek az adatok kis híján elérik a 2020 márciusában feljegyzett abszolút rekord szintjét, a koronavírus kezdetén ugyanis összesen 72 575 fogvatartott volt Franciaországban.

Összesen 57 olyan francia börtön van, ahol kicsivel több mint 150 százalékos a kihasználtság. Három intézetben azonban még ennél is kritikusabb a helyzet, Carcassonne-ban 220,3 százalék a börtönsűrűség, Nîmes-ben 215 százalék, Bordeaux-ban pedig 207,7 százalék.

Forrás: Shutterstock

Ennek eredményeképp jelenleg 2053 rab a cellában a földön elhelyezett matracon alszik. A zárkák túlzsúfoltsága okán egyre nagyobb a feszültség a foglyok és a börtönőrök között. Hozzáteszik: ami a fogvatartottak állampolgárságát illeti, a téma igen felkapott volt az áprilisi elnökválasztást megelőző kampány idején. Több jobboldali jelölt is felhívta rá a figyelmet, hogy

a bevándorlás egyenesen arányos a bűnözéssel, mivel a franciaországi börtönökben raboskodó elítéltek 22-25 százaléka külföldi.