Mexikóba érkezett a legnagyobb konzervatív seregszemle

ORBÁN Viktor, miniszterelnök
Dallas, 2022. augusztus 4. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
November 18-19. között Mexikóvárosban tartják az American Conservative Union égisze alatt a CPAC México-t. A jelentős latin-amerikai konzervatív seregszemlén beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója is.
Vágólapra másolva!

Mexikóban első alkalommal kerül sor a rangos CPAC konferencia megtartására. A szervezés helyi feladatait a konzervatív, jobboldali értékeket valló Movimiento Viva México („Éljen Mexikó Mozgalom") vállalta magára, melynek elnöke Eduardo Verástegui egykori színész, televíziós személyiség, Donald Trump volt republikánus amerikai elnök közeli szövetségese.

Konzervatív nagyágyúk a CPAC Mexicón

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy számos jobboldali politikus, aktivista és közéleti szereplő is felszólal. Olyan közismert személyek is, mint Ted Cruz, Texas republikánus szenátora és Steve Bannon, Trump elnök egykori főtanácsadója. A számos dél-amerikai politikai szereplő közül érdemes kiemelni Eduardo Bolsonarót, aki Jair Bolsonaro leköszönt brazil elnök fia. Európából részt vesz az eseményen – a teljesség igénye nélkül – Juan Ángel Soto Gómez a spanyol Fundación Disenso nemzetközi igazgatója, Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője, valamint Thierry Mariani francia jobboldali európai parlamenti képviselő, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport tagja

A CPAC a nemzeti erők összefogásának nemzetközi színtere

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia-sorozatot 1974 óta rendezik az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) szervezésében, amely mára a világ legnagyobb és legbefolyásosabb jobboldali rendezvényévé vált. A nemzeti erők nemzetközi együttműködésének részeként a 2017-es CPAC Japan óta már számos országban megrendezésre került a helyi CPAC seregszemle. Idehaza – Európában elsőként – idén májusban szervezte meg a CPAC Hungaryt az Alapjogokért Központ és az ACU közösen. A rendezvény hatalmas sikert aratott, óriási médiafigyelem övezte a hazai és világsajtóban egyaránt. Donald Trump is videóüzenetben köszöntötte a rendezvényt és annak résztvevőit, kiemelve a találkozó jelentőségét. Az eseményen felszólalt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki itt hirdette meg 12 pontját, ami a konzervatív, nemzeti politikai magyar sikerreceptje.

Orbán Viktor miniszterelnök az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban, augusztus 4-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A CPAC az amerikai jobboldal hatalmas jelentőségű találkozója, melynek keretében évente gyűlnek össze a konzervatív értékrendű politikusok és aktivisták. Nemzetközi térhódítása pedig fontos előrelépés a nemzeti erők nemzetközi összefogásában. A rendezvény célja a globális baloldal által támadás alatt tartott alapvető értékek (Isten, Haza, Család) védelme, a nemzeti erők összefogásának segítése, ezen értékek védelmének összehangolása világszerte. A rendezvény jelentőségét mutatja, hogy idén augusztus 4-én Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is felszólalt az amerikai CPAC-en, amelyet a Texas állambeli Dallasban tartottak meg. Felszólalásának igen beszédes címet választott: „Ahogy mi harcolunk".

Az Alapjogokért Központ továbbra is aktívan részt vesz a konzervatív együttműködés építésében szerte a világon, Amerikától Ázsiáig. Idén nyáron a Központ képviseltette magát az Izraelben, Tel-Aviv városában megtartott CPAC-en, valamint a brazíliai konferencián is. Ez a munka a jövőben is folytatódni fog idén decemberben a CPAC Japan rendezvényén.