Benyújtotta lemondását a dán miniszterelnök

Mette Frederiksen Social Democratic Party OPENHAGEN, DENMARK - JUNE 05: Mette Frederiksen, chair for the Social Democratic Party speaks after the election results are released in the general election, in Copenhagen, Denmark on June 5, 2019. 



 Davut
Mette Frederiksen, dán miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán közölte, hogy benyújtotta lemondását a királynőnek, és megkezdi a politikai középen átívelő koalíció lehetőségének feltérképezését.
Vágólapra másolva!

A szociáldemokrata politikust támogató pártcsoport kismértékű győzelmet aratott a keddi parlamenti választásokon. A tárgyalások várhatóan hosszadalmasak lesznek, mivel Frederiksen támogatói és ellenfelei egyaránt kétségeket fogalmaztak meg egy ilyen koalíció megalakításával kapcsolatban.

Mette Frederiksen Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Davut Colak

A baloldali blokk, amelynek Frederiksen szociáldemokrata pártja is tagja, 90 mandátumot szerzett, ami a lehető legcsekélyebb többség a 179 fős parlamentben, míg a jobboldali blokk 72 mandátummal rendelkezik, egy újonnan alakult centrista párt pedig 16-tal.

Frederiksen azzal kampányolt, hogy széles körű koalícióra van szükség a hagyományos bal- és jobboldali megosztottságon keresztül. Érvelése szerint a nemzetközi bizonytalanság idején politikai egységre van szükség.