Vágólapra másolva!
III. Károly király és hitvese, Kamilla lelplezték le az uralkodó néhai édesanyjáról, II. Erzsébet királynőről halála után készült első szobrot az észak-angliai Yorkban.
Vágólapra másolva!

A 2 méter magas szobrot a néhai királynő platina jubileumának ünnepi évfordulóján tervezték bemutatni.

A szobor augusztusban, a halála előtt egy hónappal készült el. A szerdai ceremónia előtt az uralkodó Kamilla kíséretében gyalogosan végigjárta a környező utcákat, hogy személyesen üdvözölje az összegyűlt többezres tömeget. A séta során súlyos incidensre került sor, egy férfi tojással próbálta megdobálni az uralkodó párt. A király különösebb ijedelem nélkül, láthatólag tréfálkozva nyugtázta az incidenst, majd méltósággal mondott beszédében kiemelte, hogy

A York Minster-i katedrálisban tartott istentisztetet követően a szobor makettjével ajándékozták meg a királyt - írja a BBC.

A szobor, amely a Minster nyugati homlokzatának egyik fülkéjében áll és csaknem két tonnát nyom.

Az új yorki szobor hagyományos dizájnnal rendelkezik - a Harisnyakötő Rend köntösében lévő királynő IV. György diadémet visel.

Alakját lepine kőből faragták, egy halvány francia mészkőből, amelyet a középkori szentélyek helyreállítási munkáihoz használtak.

Kezében tartja a tekintély szimbólumait, az országalmát és a jogart. A szobrot eredetileg szeptemberben kellett volna bemutatni, de ezt a királynő halála után elhalasztották. Halála óta ez az első, de nem az utolsó szobot mely róla készült.

Országszerte készülnek ellepni a köztereket és parkokat a királynő szobraival.

Az ünnepélyes szoboravató után a királyi pár egy fogadáson vett részt, majd Doncasterbe utazott.