Brüsszel Azerbajdzsánból vásárolhat orosz gázt

energia
A képen a Gazprom egyik telephelye
Vágólapra másolva!
Brüsszel saját, politikai és ideológiai szempontok alapján hozott oroszellenes szankcióit kerülheti ki azzal, hogy Azerbajdzsánból vásárolja majd az orosz gázt. A Gazprom ugyanis nemrég bejelentette, hogy új gázszerződést kötöttek Azerbajdzsánnál, így legalább 2023 márciusáig fognak szállítani gázt az országnak - írja a Lenta.
Vágólapra másolva!

A Gazprom november 15-én jelentette be, hogy elkezdenek gázt szállítani Azerbajdzsánnak, a nemrég aláírt szerződés értelmében 2023 márciusáig. Azerbajdzsán maga is rendelkezik gáztartalékokkal, amelyeket Iránba, valamint Törökországon keresztül Európába szállít.

A szerződésben foglalt árról nincsenek pontos információk, de Moszkva jelezte, hogy az azeriek lényegesen olcsóbban fogják kapni a gázt, mint az európai gáztőzsdén jelzett aktuális összeg.

A képen a Gazprom egyik telephelye Forrás: RIA NOVOSTI/RIA NOVOSTI/MAKSZIM BLINOV

Mindez rendkívül érdekes időszakban történik, hiszen Azerbajdzsán jelezte, hogy 2027-ig az Európai Unióba irányuló gázexportot 20 millió köbméterre akarják növelni évente. Az a helyzet állhatott elő, hogy Azerbajdzsán egyszerűen nem képes kiszolgálni a megnövekedett európai keresletet, a hiányt pedig úgy pótolja, hogy Oroszországból vásárol olcsón gázt, amit aztán sajátjaként ad tovább az Európai Unió számára.

Magyarul: Brüsszel orosz gázt fog vásárolni, annak ellenére, hogy a nyilvánosságnak azt hazudják, hogy teljesen átállnak az orosz gázról.