Rakétatámadások érték Kijevet és több másik ukrán várost

Vágólapra másolva!
Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter főtanácsadója szerint ma reggel orosz rakétacsapás érte Kijev központját. A tanácsadó képeket is megosztott a támadás utáni állapotokról. A legfrissebb hírek szerint legalább nyolcan meghaltak, 24-en megsebesültek az ukrán fővárosban - közölték hétfőn a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Korábban a város polgármestere, Vitalij Klicsko számolt be arról, hogy több robbanás rázta meg a várost, a helyi média szerint az egyik vasútállomás közelében is füst gomolyog. A detonációk helyi idő szerint 8.15-kor történtek.

A legtöbb becsapódás a főváros központjában volt

- írta a rendőrség a Facebook közösségi oldalon közzétett közleményében.

A mentési munkálatok folyamatban vannak.

A BBC stábja az egyik szálloda tetején tudósítás közben szemtanúja volt az egyik rakétacsapásnak. Állítólag a légvédelmi szirénák körülbelül 90 perccel korábban már megszólaltak.

Az ukrán hadsereg szerint Oroszország 75 rakétával támadta hétfő reggel Ukrajna területét.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az ukrán légvédelem 41 rakétát megsemmisített. Hozzátette, hogy Oroszország harci drónokat is bevetett.

Matthew Luxmoore, a Wall Street Journal riportere egy videót osztott meg, ami a Kijev központjában lévő Sevcsenko parkban készült - írja a The Guardian. Luxmoore szerint ez "valószínűleg a város egyik legforgalmasabb parkja, általában tele van emberekkel".

A videón valószínűleg az egyik rakétabecsapódás utáni kráter látható.

Több ukrán várost is orosz támadás ért ma

Ukrajna több városából is robbanásokról érkeztek jelentések, a közösségi médiában és a Telegram-csatornákon Kijev, Zsitomir, Hmelnickij, Dnyipro, Szumi, Kirovohrad és Ternopil is a reggeli orosz támadások célpontjaként szerepel.

Lviv város polgármestere, Andrij Szadovij szerint a városban robbanásokról érkezett jelentés, az iskolák a mai napon zárva tartanak. Szavodij szerint áramkimaradásokat is tapasztalni a térségben.

Vitalij Kim, Mikolaijv régió kormányzója is a várost ért támadásokról számolt be.

Oleh Synyehubov, Harkov régió kormányzója a Telegramon közölte, hogy Harkov városát és a régiót több orosz rakétacsapás érte.

A kormányzó szerint mivel az energiainfrastruktúrát érte csapás egy ideig az áram és vízellátás akadozhat a térségben - írja a The Guardian.

A szolgáltatás helyreállításán dolgoznak - közölte Synyehubov.