Több beteg is belehalt a kórházi fertőzésbe Marosvásárhelyen

kórház ágy beteg infúzió
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban a Maros Megyei Klinikai Kórház intenzív terápiás részlegének öt betege nozokomiális fertőzés miatt halt meg, és a gyanú szerint ez vezetett négy kolozsvári újszülött halálához is. Nicolae Ciucă román kormányfő a szerdai kormányülésen arra kérte az egészségügyi minisztérium képviselőit, hogy jövő hétig készítsenek helyzetjelentést a romániai kórházi fertőzésekről – írta meg a Krónika Online. Ciucă szerint a kórházi fertőzés „sajnos nem egy új keletű problémája" a romániai egészségügynek.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban hat ilyen fertőzéses esetet jegyeztek a marosvásárhelyi, Maros Megyei Klinikai Kórházban, közülök öt halállal végződött – közölte még szombati marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Adriana Pistol egészségügyi államtitkár. Az elhunytak korábban több műtéten is átestek, és

antibiotikumoknak ellenálló kórokozók fertőzték meg őket.

Az államtitkár szombaton a helyszínen tájékozódott a részletekkel kapcsolatban. Az Agerpres által idézett beszámolója szerint a szombati ellenőrzéseken kiderült, hogy a marosvásárhelyi kórház intenzív osztálya „nem nyújt optimális feltételeket" a betegellátáshoz.

A betegfelvétel jelenleg szünetel, elkezdték a fertőtlenítést. Az államtitkár azerint

az intenzív osztályon ápolt összes betegen bakteriológiai szűrést végeznek, hogy feltárják az esetleges további kórházi fertőzéseket.