Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újra kitörhet a világ legnagyobb aktív vulkánja

Vágólapra másolva!
Hawaii tisztviselői figyelmeztették a Big Island lakosait, hogy a világ legnagyobb aktív vulkánja, a szigeten lévő Mauna Loa olyan jeleket küld, hogy kitörhet.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban egyre gyakoribb földrengések miatt riadókészültséget rendeltek el a szakértők a hawaii Big Islanden. A helyi polgárvédelem az egész szigeten találkozókat tart, hogy a lakosokat felvilágosítsa, hogyan készüljenek fel egy esetleges vészhelyzetre.

A vulkán utoljára 1984-ben tört ki. A szakértők szerint egy esetleges kitöréskor a láva néhány óra alatt érné el a vulkán kürtőihez legközelebb eső falut.

A szakértők azt javasolják, hogy a lakosok készítsenek össze egy táskát élelemmel, keressenek ideiglenes szállást, ha arra kényszerülnek, hogy el kell hagyják otthonukat, és készítsenek tervet a családtagokkal való találkozásra.

- mondta Talmadge Magno, a Hawaii megyei polgári védelem ügyintézője.

A vulkán Hawaii szigetének 51 százalékát teszi ki, így a sziget nagy részét érintheti egy kitörés - mondta Magno.

A sziget lakossága az 1980-as 92 000-ről több mint kétszeresére, 200 000-re nőtt -, és sok új lakos nem él még a szigeten, amikor a vulkán 38 évvel ezelőtt kitört. A tisztviselők ezért is terjesztik a vulkánnal kapcsolatos tudományos ismereteket, és sürgetik az embereket, hogy készüljenek fel egy esetleges katasztrófára.

A 4169 méter magasra emelkedő Mauna Loa a közvetlen szomszédja a Kilauea vulkánnak, ami jelentősen kisebb és 2018-ban tört ki utoljára. 2018-ban 700 ház semmisült meg.

A Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet azt mondta, hogy a

Mauna Loa szeptember közepe óta fokozott aktivitást mutat, a kisebb földrengések száma a napi 10-20-ról 40-50-re ugrott.

A tudósok úgy vélik, hogy több magma áramlik a Mauna Loa csúcsszerkezetébe a földfelszín alatti központból és ez okozza a gyakoribb rengéseket.

A földrengések sűrűsége az elmúlt pár napban visszaesést mutat, de a szám ismét emelkedhet.

A vulkánhoz legközelebb élőknek néhány órájuk lenne reagálni.

A Mauna Loa északkeleti részéből induló lávafolyam pedig napokig vagy hetekig is eltarthat, amíg eléri a lakóközösségeket. Ez azért van, mert a hegynek ezen az oldalán a lejtők viszonylag lankásak, és a városok is messzebb vannak.

A Mauna Loa 1843 óta 33 alkalommal tört ki, utoljára 1984-ben, amikor a láva 7,2 kilométerrel Hilo, a Big Island legnépesebb városa előtt állt meg.

FILE - Molten rock flows from Mauna Loa, located on the south-central part of the island of Hawaii, on April 4, 1984. Hawaii officials are warning residents of the Big Island to prepare for the possibility that the world's largest active volcano may erupt given a recent spike in earthquakes at the summit of Mauna Loa. Scientists don't expect the volcano to erupt imminently, but officials are reminding people lava could reach some homes in just a few hours when it does. (AP Photo/File)

Az 1950-es kitöréskor, amely 23 napig tartott, a Mauna Loa másodpercenként több, mint 1000 köbméter lávát zúdított le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről