Jamaicában betiltották a drogokat és erőszakot hirdető zenéket

West Indian American Day Parade In Brooklyn Celebrates Caribbean Carnival GettyImageRank2 Human Interest Horizontal POLITICS
Vágólapra másolva!
A jamaicai műsorszóró hatóság betiltotta azoknak a zenei és televíziós produkcióknak a sugárzását, amelyek megítélésük szerint a bűnözést, az erőszakot, a kábítószer-használatot, a csalást és a fegyvereket dicsőítik vagy népszerűsítik.
Vágólapra másolva!

A tilalommal azokat a produkciókat akarják kiszorítani a médiából, amelyek a kormány szerint

Az új irányelv szerint a műsorokat sugárzó csatornáknak kerülniük kell a pénzzel, pazarlással, pénzátutalással kapcsolatos "városi szlenget", és például az olyan szavakat, kifejezéseket, mint "lincselés", "bankszámla", "élelmiszer", "pénztárca" vagy "ügyfél".

A műsorszolgáltató hatóság arra kérte a nyilvánosságot, hogy jelentse a jogsértőket.

Illusztráció Forrás: Getty Images via AFP/2017 Getty Images/Michael Loccisano

A jamaicai művészek elítélték a tilalmat, és a szólásszabadság elleni fellépésnek tekintik. Mint érveltek, a kormány nem sokat tesz a bűnözés felszámolásáért, az erőszaknak kitett lakosságot viszont nem vonja be a párbeszédbe.

A művészet az életet utánozza, és a zene abból indul ki, ami Jamaicában történik

- hangsúlyozta a Di Genius néven ismert Stephen McGregor Grammy-díjas zenei producer és énekes, hozzátéve, hogy azért próbálják megtiltani az ilyen produkciókat, mert nem illik bele abba a képbe, amelyet a hatalmon lévők szeretnének.

Tavaly Jamaicában volt a legmagasabb a gyilkosságok aránya Latin-Amerikában és a Karib-térségben az Insight Crime felmérése szerint.

Jamaicában már korábban is hoztak hasonló rendelkezéseket, többek között 2009-ben. Sokan azonban nem hisznek az ilyen szabályozás eredményességében, mert mint rámutattak, a fiatalok eleve a streamingplatformokról hallgatják és nézik a produkciókat.

McGregor szerint a művészeket akarják bűnbakká tenni az állam mulasztásai okozta súlyos problémákért.

A zenész hangsúlyozta: nem lehet arra kényszeríteni az alkotókat, hogy olyan képet fessenek a világról, amely nem tükrözi a valóságot.