A Balkáni- illetve a Török Áramlat elleni támadástól tart a szerb elnök

Aleksandar Vucic
Vágólapra másolva!
Aleksandar Vucic szerint amennyiben nem jönne több gáz, akkor a szerb áramellátásban is problémák lennének. A Balkáni áramlat 403 kilométer hosszan húzódik Szerbián át.
Vágólapra másolva!

Drónokkal (is) védik a vezetéket

Aleksandar Vucic szerb államfő attól fél, hogy szabotázs történhet az orosz gázt szállító csővezetéken a Balkáni Áramlaton vagy a Török Áramlaton, amelyen keresztül jelen pillanatban orosz gázhoz jut Szerbia - írja a V4NA.

A szerb elnök éppen emiatt elrendelte, hogy a védelmi szolgálatok biztosítsák a fő kompresszorállomást Velika Plana településnél. Emellett vigyáznak a csővezeték fontosabb részeire is.

– húzta alá Vucic.

Az aggódás nem véletlen. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszélt arról, hogy egyesek támadást kíséreltek meg a Török Áramlat ellen.

Az orosz államfő a török elnökkel való találkozóján azt mondta, az Orosz Föderáció területén egyesek kísérletet tettek arra, hogy a levegőbe röpítsék a csővezetéket. Mint fogalmazott, ez nem történt meg végül, s továbbra is működik a vezeték.

Gáz nélkül veszélybe kerülne az áramellátás is

A Balkáni Áramlat egyébként 403 kilométer hosszan húzódik Szerbián át. Ez biztosítja, hogy orosz gázhoz jusson az állam. Ez a Török Áramlat folytatása, amely Bulgárián át jut Szerbiába, onnan pedig az Európai Unióba, Magyarországra.

– mondta a szerb államfő újságírói kérdésre válaszolva Leskovacon, ahol egy futballstadion építési munkálatait tekintette meg.

Aleksandar Vucic. Forrás: Twitter

Vucic elmondta: amennyiben nem jutna további földgázhoz az országa, akkor gondok léphetnének fel a villamos energia ellátásban is.

„Az Újvidéki Hőerőművűnk (TE-TO) 5 gigawatt óra áramot termel, ugyanennyi érkezik a pancsovaiból is, a nagybecskerekiből valamivel kevesebb. Ez pont az a mennyiségű áram, amely hiányozna nekünk, s amelyet külföldről kellene beszerezni a tél folyamán. Ez pont annyi, amennyit a gázból előállítunk" – magyarázta a köztársasági elnök.

A szerb államfő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki erőszakkal megakadályozná a gáz további érkezését, az óriási problémát okozna Szerbiának.

A főváros önmaga a tél folyamán naponta 3 és 3,2 millió köbméter közötti mennyiségű gázt fogyaszt el, a napi behozatal pedig 6 és 7 millió köbméter között van. Ez azt jelenti, hogy a Szerbiába érkező gáz felét Belgrád fűtésére használják fel.

– nyilatkozta Vucic.

Szerbia mindent megtett annak érdekében, hogy élelmiszert és energiahordozókat szerezzen be az előttünk álló nehéz hónapokra – fogalmazott az elnök.