Elérte a szökőár Tonga szigetét a Csendes-óceánon

Weather Square Horizontal
This satellite image released by taken by Tonga Meteorological Services shows an undersea volcano eruption in Tonga on Saturday Jan 15, 2022. The latest eruption of the Hunga Tonga-Hunga Ha'apai volcano came just a few hours after Friday's tsunami warning was lifted. Photo: Tonga Meteorological Services/EYEPRESS (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután szombaton kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében - közölték az illetékes hatóságok.Az űrből is látható volt a tenger alatti vulkánkitörés, ami a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengést váltott ki, és másfél méter magas hullámok zúdultak Tonga szigetére, emberek százai menekültek a sziget biztonságosabb, magasabban fekvő területeire.
Vágólapra másolva!

Szombaton helyi idő szerint délután 17 óra 10 perckor tört egy víz alatti vulkán, nem messze a Csendes-óceán déli részén található Tonga szigetétől.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése egy a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengést generált, ez szökőár okozott, ami 20 perccel a kitörés után el is érte a szigetet.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában.

A tűzhányó robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be.

Közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket.

Áldozatokról egyelőre nem tudni, de a szigettel akadozik a kommunikáció.

A vulkánkitörést az űrből is lehetett látni, műholdfelvételeken egy 5 kilométer széles hamu-, gőz- és gázfelhőt lehet látni, ami egy nukleáris gombafelhőhöz hasonlóan emelkedett mintegy 12 kilométerrel a Csendes-óceán kék vize fölé.

A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

Taaniela Kula, a Tongai Földtani Intézet vezetője arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak a házakban, viseljenek maszkot, ha kint vannak.

A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek.

Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is szökőárriadót rendeltek el. A helyieket figyelmeztették, hogy maradjanak távol a part menti területektől.