Egyre több belga család kerül nehéz helyzetbe az emelkedő energiaárak miatt

villanyóra, mérőóra, rezsi, rezsicsökkentés, illusztráció
Watthour meter of electricity for use in home appliance with copy space.This is a modern technology that can monitor the home's electrical energy consumption.Electricity meter.Electronics
Vágólapra másolva!
Az emelkedő energiaárak miatt egyre több belga szorul szociális segélyre. Az elmúlt negyedévben tömegesen jelentkeznek szociális pénzügyi támogatására olyan igénylők is, akik korábban soha nem kérvényeztek az államtól támogatást. Az új rászorulók között nem csak nyugdíjasok, hanem aktív keresők, családfők is vannak, akiknek a családi költségvetését teljesen felborította az elmúlt időszakban bekövetkezett energiaár-robbanás, számolt be a belgiumi lakosságot sújtó új jelenségről a belga RTL.
Vágólapra másolva!

A televízió által megszólaltatott Yves Peigneur, a szociális támogatásokat odaítélő charleroi-i iroda egyik vezetője elmondta, hogy

az áremelkedések már oda vezettek, hogy az igénylők komoly válaszút elé kerültek: vagy az energia számlákat fizetik ki keresetükből, vagy a lakbért, mert a kettő együtt már nem megy.

Peigneur szerint,

ha az energiaárak emelkedése a következő egy-két évben tovább folytatódik, az katasztrófához vezet a belga társadalomban.

A probléma megoldására Vincent Van Peteghem, belga szövetségi pénzügyminiszter az elektromos áram és a gáz áfájának a jelentős csökkentését javasolja. Peteghem a jelenlegi 21 százalékos áfát 6 százalékra csökkentené, éppen úgy, ahogy az alapvető fogyasztási cikkek és élelmiszerek esetében. A javasolt csökkentéssel egy család, amelynek az éves villanyszámlája ezer euró (355 ezer forint) körül mozog, évente 130 eurót (46 ezer forint) takarítana meg. Egy 1800 eurós (640 ezer forintos) éves gázszámla esetében a belga család megtakarítása elérné a 220 eurót (78 ezer forintot).

A címlapi / social media kép illusztráció