Németh Zsolt: A magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik

Országgyűlés plenáris ülése 2022.03.10. NÉMETH Zsolt
Budapest, 2022. március 10. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik - jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.
Vágólapra másolva!

A lengyel-magyar kapcsolatokról szóló, Ryszard Terlecki lengyel alsóházi alelnök részvételével szervezett pódiumbeszélgetésen Németh üdvözölte Mateusz Morawieckinek a visegrádi együttműködés megújítására irányuló törekvését, amelyet a lengyel kormányfő a hétfőn a Sieci lengyel hetilapban megjelent interjúban fogalmazott meg.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Németh ebben az összefüggésben leszögezte: a magyar-lengyel kapcsolatok az elmúlt félévben válságos időszakot éltek át. "Magyarországon több alkalommal kinyilvánítottuk: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat" - tette hozzá.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy látta: ennek a "kitartó politikának megvan a gyümölcse", hiszen éppen a karpaczi fórumot megelőző interjúban, valamint Karpaczban is Morawiecki "kinyilvánította, hogy érdekelt a magyar-lengyel kapcsolatok megerősítésében", és abban is, hogy "a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben új lendületet adjon a visegrádi együttműködésnek".

Németh közölte: ennek a "határozott lengyel miniszterelnöki állásfoglalásnak a mi részünkről rendkívül pozitív a fogadtatása",

a magyar fél is úgy látja, hogy "a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő, és nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik".

Utalva a jövő ősszel esedékes lengyelországi választásokra, Németh fontosnak nevezte, hogy a Morawiecki által felvázolt stratégia mentén "eredményesen tudjon fellépni az a politikai tábor, amely ma Lengyelországot vezeti".

Azon magyarországi sajtókommentárokra utaló kérdésre reagálva, amelyek szerint a Morawiecki által bejelentett váltás fő oka a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének akadályozása Brüsszel részéről, Németh elmondta: az ilyen magyarázatok "egészen nevetségesek". Az Európai Unióban folytatott vitákban

"az uniós frontokon Lengyelország és Magyarország vállvetve küzdött még abban a nehéz időszakban is, amikor a háború miatt voltak vitás kérdések", és ez a jövőben is így lesz

- hangsúlyozta.

Felidézte Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök májusi varsói találkozóját, mely során teljesen egyértelművé vált: közösen fognak fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezeljen minket, és hogy "megkapjuk azokat a pénzeket, amelyek egyébként nem adományt jelentenek, hanem járnak nekünk". Németh hangsúlyozta: mindenfajta "politikai zsarolásnak közösen állunk ellen, hiszen az Európai Bizottság elfogadhatatlan magatartást tanúsít hosszú idő óta".

A csütörtökig tartó karpaczi fórumon szerdán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is felszólal.