Nem tudja fizetni a számlákat a strasbourgi egyetem, két szénszünet is lesz a télen

koronavírus, Strasbourg, Franciaország
A picture taken on January 10, 2021 shows a deserted street near the cathedral in Strasbourg, eastern France, as a new curfew is in effect at 6 pm to fight against the spread of the new coronavirus. (Photo by Frederick FLORIN / AFP)
Vágólapra másolva!
A második világháború utáni időket idézi a Strasbourgi Egyetem vezetése által bejelentett intézkedés, amely szerint az intézmény jövő januárban és februárban egy-egy héttel megtoldja a hivatalos iskolai szüneteket. Az intézkedésre azért van szükség, hogy az egyetem csökkenteni tudja energiafelhasználását, a fűtés- és áramszámláját.
Vágólapra másolva!

A diákok számára az első, a potyahét a karácsonyi szünet után közvetlenül, január első hetében lesz, amikor a fiatalok szabadon, tanítás-tanulás nélkül tölthetik el az ölükbe esett szabadidőt. A második leállás a februári síszünethez kapcsolódik majd, amikor az oktatók és a diákok is otthonról végzik el feladataikat.

Strasbourg 2021 január 10-én (illusztráció) Forrás: AFP/Frederick Florin

Az egyetem elnöke, Michel Deneken a France3 közszolgálati hírportálnak elmondta, hogy az energiaárak olyan mértékben megemelkedtek, hogy az intézmény leállás nélkül nem tudja kifizetni a számlákat, amelyek összege jövőre, az előzetes számítások szerint 10 millió euróról 20 millióra euróra nő majd. A spórolás jegyében az egyetem már korábban bejelentette azt is, hogy az épületeket – a tantermeket is beleértve – csak 19 °C fokra fűtik majd fel.

A szakszervezetek már jelezték, hogy a beütemezett kényszerpihenő és a távolsági oktatás plusz terheket ró majd a diákokra, és akár a tanulmányi eredmények rovására is mehet. Ezért az egyetem dolgozói azt követelik, hogy az iskola vezetése hozza nyilvánosságra, hogy az intézkedéssel számszerűen milyen megtakarítások érhetők el.