Újabb megdöbbentő atomháborús fenyegetés

KIM Dzsong Un
Phenjan, 2021. június 19. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára beszél a párt központi bizottság ülésének negyedik napján Phenjanban 2021. június 18-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Észak-Korea törvényt fogadott el, amelyben nukleáris fegyverekkel rendelkező államnak nyilvánítja magát. 
Vágólapra másolva!

Kim Dzsong Un visszafordíthatatlannak nevezte a döntést, és kizárta annak lehetőségét, hogy tárgyalásokat folytassanak az atommentesítésről.

A törvény azt is rögzíti, hogy az ország védelme érdekében megelőző nukleáris csapást alkalmazhat.

Ezzel rögzíti Phenjan jogát is, hogy megelőző nukleáris csapásokat alkalmazzon önmaga védelmében, frissítve korábbi álláspontját, amely szerint csak addig tartja meg fegyvereit, amíg más országokat le nem mondanak az atomfegyverről, és nem használja azokat megelőző jelleggel a nem nukleáris államokkal szemben.

- nyilatkozta az ország első számú vezetője.

Az észak-koreai diktátor Dél-Koreát is bírálta, mert hagyományos csapásmérő eszközeinek növelését tervezi,

valamint újra nagyszabású hadgyakorlatokra készül az Egyesült Államokkal, melyeket veszélyes, feszültséget növelő katonai akciónak nevezett.

Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

"Az Egyesült Államok nemcsak nukleáris fegyvereinket akarja megszüntetni, hanem megadásra akar kényszeríteni, az atomfegyverek feladásával meg akarja gyengíteni az önvédelemhez való jogunkat, hogy bármikor meg tudják buktatni a kormányunkat" - idézte a hivatalos észak-koreai hírügynökség a beszédet.

Az észak-koreai vezető beszédét megelőző napon Dél-Korea ismét közeledni próbált, megbeszélést javasolt az 1950-53-as koreai háborúban elválasztott, idős családtagok találkozásainak 2018-ban megszakadt lehetőségéről.