Elutasította a román tanfelügyelőség a marosvásárhelyi magyar középiskola újraalapítását

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!
Nem adta beleegyezését a Maros megyei román tanfelügyelőség a magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozásához, az intézmény az oktatási minisztérium átiratára hivatkozva törvényellenesnek tartja a marosvásárhelyi önkormányzat vonatkozó határozatát. A marosvásárhelyi magyar iskolát az Orbán-kormány segítségével alapíthatták újra 2018-ban, miután első alkalommal 2017-ben bezáratták azt a román hatóságok. Az ügy azonban idén májusban előlről kezdődött, miután a román Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletében érvénytelenítette a magyar katolikus iskola létrehozását elrendelő miniszteri határozatot. 
Vágólapra másolva!

A tanfelügyelőség szeptember 8-ai keltezésű határozatáról kedden adott hírt a marosvásárhelyi Zi de zi román nyelvű hírportál, amit a Krónika kolozsvári magyar napilap szemlézett. A román hírportál úgy tudja, hogy

az intézmény 11 fős vezetőtanácsa egyhangúlag arról döntött a múlt héten, hogy elutasítja a hozzájárulását az iskolahálózat struktúrájának módosításához, és ezen belül a magyar katolikus iskola újraalapításához.

II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A tanfelügyelőség arra hivatkozva nem fogadta el a marosvásárhelyi önkormányzat előterjesztését, hogy augusztus 31-én átiratot kapott a bukaresti oktatási minisztériumtól, amelyben a szaktárca jogi osztálya megállapítja, miszerint a tanács határozata ellentmond a 2011-es tanügyi törvény előírásainak.

A marosvásárhelyi, magyar többségű tanács augusztus 25-ei ülésén szavazta meg az iskolahálózat struktúrájának módosítását, és ezen belül a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium ismételt létrehozását.

A vonatkozó törvény értelmében a határozatot szeptember elsejéig kellett elfogadni ahhoz, hogy a 2023-2024-es tanévtől ismét önálló intézményként működhessen a magyar római katolikus gimnázium. A megyei tanfelügyelőségnek eredetileg augusztus végén, a marosvásárhelyi képviselő-testület határozatának megszületése utáni napokban döntenie kellett volna a megyeszékhely iskolahálózatának módosításáról, a döntést azonban elhalasztották. Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes akkor a Székelyhon portálnak elmondta, ő a halasztás ellen szavazott, a többség azonban törvénytelennek találta az önkormányzat határozatát, majd átiratot küldtek a minisztériumnak, és kérték, hogy véleményezze a kérdést.

A magyar középiskola egyébként a szeptember 5-én kezdődött tanévben önálló státus nélkül, a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként folytatja tevékenységét, miután a létrehozását elrendelő 2018-as miniszteri rendeletet a bukaresti legfelsőbb bíróság májusban érvénytelenítette.

Erről az Origo itt írt.

Frunda Csenge, az RMDSZ önkormányzati frakcióvezetője korábban elmondta:

Ennek nyomán dolgozták ki a határozattervezetet a marosvásárhelyi iskolahálózatnak a 2023-2024-es tanévtől történő módosításáról, amelyben már külön szerepel a Bolyai Farkas Gimnázium, és külön a római katolikus felekezeti gimnázium.

Ahigy arról már számos alkalommal beszámoltunk, 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A per vádiratát a bíróság visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, és a kiegészítés azóta sem történt meg, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Az Orbán Viktor vezette magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította Orbán miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. Románia egyébként azóta sem csatlakozott a fejlett ipari országokat tömörítő OECD-hez.

A MAGYAR TANINTÉZET AZÉRT SZÁLKA A ROMÁN NACIONALISTA SZERVEZETEK SZEMÉBEN, MERT A RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZ 2004-BEN VISSZAPERELTE AZ EGYKOR ÁLLAMOSÍTOTT (ÉRTSD: A ROMÁN KOMMUNISTÁK ÁLTAL ELVETT) MAROSVÁSÁRHELYI ISKOLAÉPÜLETEIT.

A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyelvű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik.

A ROMÁN ISKOLA SZÜLŐI ÉS TANÁRI KÖZÖSSÉGE „ATTÓL TART", HOGY HA ÚJRAALAKUL A MAGYAR OKTATÁSI INTÉZMÉNY, EGY IDŐ UTÁN IGÉNYT FOG TARTANI EGYKORI, A KOMMUNISTÁK ÁLTAL ELVETT ÉPÜLETEIRE.

Jelen körülmények között nem világos, hogy az ügy végére mikor kerülhet pont.