Álhírt terjesztett évértékelő beszédében az Európai Bizottság elnöke

ZELENSZKA, Olena; VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir Strasbourg, 2022. szeptember 14.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna helyzetével foglalkozó ülésen az Európai Parlament strasbourgi épületében 2022. szeptemb
Strasbourg, 2022. szeptember 14. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Ukrajna helyzetével foglalkozó ülésen az Európai Parlament strasbourgi épületében 2022. szeptember 14-én. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége, Olena Zelenszka is részt vesz az ülésen. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen évértékelő beszédében többek között arról beszélt, hogy az orosz hadsereg mosógépekből, mosogatógépekből szereli ki az alkatrészeket, mert nincsen félvezetőjük. A Világgazdaság cikkében rávilágított, hogy ez közönséges álhír. A hűtőgépekbe, mikrosütőkbe valóban beépítenek csipeket – amelyek a háztartási gépek működését koordináló miniszámítógépek alkatrészei –, de minthogy viszonylag olcsó, egyszerű tömegtermékekről van szó, azokban megteszi általában a kevésbé modern, olcsóbb csip is. Ezek viszont nem felelnek meg a felső kategóriás orosz irányítható rakéták követelményeinek, hiszen ezek paraméterei megegyeznek a legújabb nyugatiakkal.
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború egyik fő jellegzetessége a világszinten terjedő kommunikációs propaganda. A háborúban álló felek folyamatosan igyekeznek álinformációkat terjeszteni a világban, amely ezeket a híreket nem tudja ellenőrizni. Ebben a csatában egyértelműen az ukránok állnak nyerésre. Az ilyen helyzetekben teljesen természetes, hogy a harcoló felek igyekeznek befeketíteni egymást, elbizonytalanítani és dezinformálni. Az viszont egyáltalán nem szokványos, hogy vezető politikusok átveszik az ilyen propagandaszövegeket, és hivatalos megszólalásaikban előadják – hívja fel rá a figyelmet a gazdasági szaklap.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke értékeli az idei évet, 2022. szeptember 14-én Forrás: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Márpedig pontosan ezt tette ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki a mindenki által feszülten várt európai parlamenti beszédében kiemelte, hogy

A Világgazdaság és más szaklapok is már korábban

egyértelművé tették ennek az állításnak a képtelenségét.

A hűtőgépekbe, mikrosütőkbe valóban beépítenek csipeket – amelyek a háztartási gépek működését koordináló miniszámítógépek alkatrészei – de minthogy viszonylag olcsó, egyszerű tömegtermékekről van szó, azokban megteszi általában a kevésbé modern, olcsóbb csip is.

Ezek viszont nem felelnek meg a felső kategóriás orosz irányítható rakéták követelményeinek, hiszen ezek paraméterei megegyeznek a legújabb nyugatiakkal.

Például, ha az Iszkander M taktikai ballisztikus rakétákról vagy az Ukrajnának szállított amerikai HIMARS-okról beszélünk, akkor a hasonló pontosságú (5-10 méteres) orosz 9A54 Tornado-S irányított rakétákat indító rendszerbe a feltételezések és a logika szerint csaknem ugyanolyan képességű csipeket építhetnek be.

Hiperszonikus rakétákat nem lehet mosógépekből kiszerelt csipekkel működtetni, ez eléggé nyilvánvaló. Ezen fegyverekben nemcsak a robbanófejben, hanem a fedélzeti irányítórendszerekben is nagy teljesítményű csipek működnek.

Arról, hogy von der Leyen állítása miért minősül képtelenségnek, itt lehet olvasni bővebben.

Beszédében

az Európai Bizottság elnöke továbbá leszögezte, hogy az uniós szankciók maradnak.

Ennek megfelelően ismét emelkedett a szabadpiacon a gáz ára.