Sztrájkolnak a Ryanair dolgozói Belgiumban

Ryanair Flight During The Covid-19 Pandemic Era 2019-ncov 2021 737-800 CHQ Chania Crete Coronavirus Covid Covid 19 Creta FR Hania Irish RYR Ryanair Travel aeroplane air air stewardess airliner airlines airplane airport airplane airways antibiotics aviatio
Passengers during the flight wear a facemask in the cabin. Flying during the Covid-19 Coronavirus pandemic inside a Boeing 737-800 aircraft of Ryanair low cost carrier with destination Chania in Crete Island, a popular holiday destination. Inside the airplane is mandatory to wear face masks for the passengers and the flight crew, air stewardess etc while people need a negative COVID test to board on the plane as a safety measure, while the aviation and tourism industry is struggling to return back to normality. Greece is trying to boost its tourism and give privileges to vaccinated against Covid-19 pandemic international tourists and locals, as the country is heavily depended from the tourism industry. Chania Airport, Greece on June 13, 2021 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ír fapados légitársaság nem hajlandó megfizetni a pilótákat annak ellenére, hogy nyereséges, ezért a hétvégén Belgiumban újra nagyszabású sztrájkot hirdettek a dolgozók – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. Hozzáteszik: szinte az összes járatot törölték. A Ryanair a kritikák szerint az utasokat is semmibe veszi, akiknek a napokban elegük lett a légitársaság nemtörődömségéből.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású, egész hétvégés munkabeszüntetést tartanak a Ryanair belga dolgozói, francia lapértesülések szerint

szinte az összes, Belgiumból induló járatot törölték július 23-án és 24-én, mivel még mindig nem született megállapodás a pilóták béremeléséről.

A V4NA szerint a cég a koronavírus-járvány idején húsz százalékkal csökkentette a pilóták fizetését, amelynek a kompenzálását júniusra ígérték, ám még mindig nem történt meg. Az egyik szakszervezet vezetője, Didier Lebbe elmondása alapján a követeléseik ezúttal is ugyanazok, mint a júniusi sztrájk idején:

jobb munkakörülményeket és fizetésemelést szeretnének elérni a dolgozók.

Lebbe hozzátette, hogy miután a Ryanair bejelentette, hogy a légitársaság aktivitása elérte a 2019-es adatok 115 százalékát, nem lehet akadálya a dolgozók által kért fizetésemelésnek.

Semmibe veszik az utasokat. Forrás: AFP

Belgiumban azonban a Ryanair vezetése még a mai napig sem ült tárgyalóasztalhoz a pilóták szakszervezeteivel.

A légitársaság ehelyett inkább fenyegetőzik. A cég a napokban bejelentette, hogy kivonul Belgiumból és más országba teszi át a telephelyét, ha nem vetnek véget a munkabeszüntetésnek. Didier Lebbe elmondása alapján már évek óta ezzel zsarolja őket az ír cég, de a szakszervezeti vezető szerint ez biztosan nem történik meg, mert

A Ryanair vezetése azt is fontolóra vette, hogy független pilótákkal helyettesíti a sztrájkoló belga dolgozókat, ám Didier Lebbe leszögezte, hogy ez az eljárás sérti a belga törvényeket. A szakszervezeti vezető hozzátette, hogy abban az esetben, ha a Ryanair mégis más pilótákat alkalmazna a sztrájkoló személyzet helyettesítésére, akkor a szakszervezet a légiutas-kísérő személyzetet kéri meg a munkabeszüntetésre - írja a portál.

Magasabb bért, jobb munkakörülményeket követelnek a dolgozók. Forrás: Europress/AFP

Az ír fapados légitársaság egyébként nem csak a dolgozóit veszi semmibe, az utasokkal is megvető módon bánik.

A Le Parisien nevű francia lap számolt be róla, hogy az utasokat órákon keresztül várakoztatták a repülőtéren egy légkondicionálás nélküli helyiségben, a legnagyobb kánikulában.

A Toulouse-ból Marokkóba tartó gép indulására órákat vártak a rekkenő hőségben, végül törölték a járatot.

A hír hallatán néhányan annyira feldühödtek, hogy összefogtak és erőszakkal elfoglalták a repülőgépet. A repülőt azonnal körbevették a rendőrök, miután pár utas nem volt hajlandó kiszállni a gépből, ám a pilótafülkébe senki nem jutott be.