Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tudta az uvalde-i rendőrfőnök, hogy sebesült gyerekek vannak az iskolában, mégis várt

Texas, lövöldözés, iskolai lövöldözés, Uvalde, Robb Általános Iskola, Makenna Lee Elrod, Jayce Carmelo Luevanos, Eliahana "Elijah" Cruz Torres, Uziyah Garcia, Jackie Cazares, Maite Rodriguez, Jose Flores Jr, Nevaeh Bravo
Vágólapra másolva!
Két osztályban harminchárom gyerek és három tanár várt arra csaknem másfél órán keresztül, hogy a rendőrök megmentsék őket, a segítség azonban nem érkezett meg idejében. Közülük egy tanár és három diák  valószínűleg emiatt halt meg, összesen pedig huszonegy áldozata lett az iskolai mészárlásnak. A texasi Uvalde-ban történt iskolai lövöldözés után az áldozatok hozzátartozói, a közvélemény és a politika is a rendőrfőnököt hibáztatja, aki most megmagyarázta, miért nem mentek be korábban az iskolába - írta a Fox News.
Vágólapra másolva!

"Az emberek meg fogják kérdezni, hogy miért tart ilyen sokáig" - mondta állítólag a rendőrfőnök a többi rendőrnek a helyszínen.

A rendőrök, mint azóta ismert,körülbelül

1 óra 20 percet vártak azzal, hogy betörjenek abba az osztályterembe, ahol az ámokfutó fegyveres megölt 19 gyereket és két tanárt,

annak ellenére, hogy a New York Times nyomozati feljegyzések áttekintése szerint tudták, hogy az osztályteremben lévő későbbi áldozatok közül

néhányan még életben vannak, és sürgős orvosi ellátásra szorulnak.

Pete Arredondo, az Uvalde-i iskola rendőrfőnöke, aki a helyszínen átvette az incidens parancsnokának szerepét, úgy döntött, hogy először az iskola többi részét biztosítja ahelyett, hogy azonnal szembeszállt volna a fegyveressel. "Az emberek meg fogják kérdezni, hogy miért tart ilyen sokáig. Próbáljuk megvédeni az életben maradtakat - mondta a testakmerás felvétele alapján a rendőrfőnök.

Az egyik bujkáló tanárnő felhívta rendőr férjét

Két osztályteremben 33 gyerek és három tanár volt, közülük több mint egy tucatnyian még életben voltak abban az egy órában és 17 percben - írja a Times. A lap azt is írja, hogy az egyik teremben megbújó tanárnő, Eva Mireles felhívta a férjét, aki történetesen rendőrtiszt, és elmondta, hogy megsebesült.

"Azt mondja, hogy meglőtték" - mondta Ruiz a többi rendőrnek, amikor 11:48 körül megérkezett az iskolába, a Times által átnézett testkamera átirata szerint.

Mireles később a mentőben halt meg, három gyerek pedig a kórházakban

- írja a Times.

Az áldozatok Forrás: Twitter

Az egyik kórházban meghalt gyerek, a 10 éves Xavier Lopez nagyapja a rendőrséget hibáztatta, amiért nem kapta meg hamarabb az unokája az orvosi ellátást. "Meg lehetett volna menteni" - mondta a fiú nagyapja a Timesnak.

A rendőrök végül

12:50 körül betörtek az osztályterem ajtaján, és leterítették a fegyverest, a 18 éves Salvador Ramost.

A lövöldözésre adott rendőri reakciót jelenleg a texasi törvényhozás két különbizottsága, valamint az igazságügyi minisztérium vizsgálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről