Friss térképeken mutatjuk az ukrajnai háború helyzetét

ukrán válság 2022, ukrajna, ukrán, orosz ukrán háború, háború, épület, rom
8213875 11.06.2022 A general view shows destroyed residential buildings, in the course of Russia's military operation in Ukraine, in Mariupol, Donetsk People's Republic. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Folyamatosak az orosz támadások egész Kelet-Ukrajnában, kemény harc folyik a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városáért, ukrán közlés szerint a védők meg tudták tartani pozícióikat. Közben Izjum környékén is folytatták a támadásokat az orosz erők, míg a már elfoglalt területeken kiosztották az első orosz útleveleket a lakosoknak.
Vágólapra másolva!

Az orosz erők szombaton szárazföldi támadásokat indítottak Szeverodonyeck és számos környező település ellen, és jelentős előrehaladást értek el, derül ki az Institute of the Study of War friss jelentéséből. A Luhanszki Népköztársaság oroszországi nagykövete, Rodion Mirosnyik azt állította, hogy

az orosz erők 300-400 ukrán katonát vettek körül a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben,

de az ukrán tisztviselők fenntartották, hogy az ukrán erők a város egyharmadát, beleértve az ipari zónát is ellenőrzésük alatt tartják.

Forrás: ISW

Szeverodonyecktől délre, Popsana térségében szintén támadó hadműveleteket hajtottak végre orosz csapatok az autópályákat célozva, hogy elvágják az ukrán erők utánpótlási útvonalait.

A déli tengelyen az ukrán erők hajtottak végre ellentámadásokat, és közlésük szerint sikerült területeket visszafoglalniuk Herszon környékén.

Az orosz hatóságok azonban június 11-én megkezdték az orosz útlevelek kiosztását Herszon városában és Melitopolban. Ukrán források szerint 25 ukrán állampolgár kapott orosz útlevelet Herszonban, valamint 30 Melitopolban.

A Redovka oroszbarát Telegram csatorna arról számolt be, hogy Herszon megyében az orosz hatóságok a következő napokban megkezdik a nyugdíjak rubelben történő kifizetését is.