Szijjártó Péter: Filozófiai-ideológiai viták helyett észszerűségre van szükség az energetikai kérdésekben

Vágólapra másolva!
Filozófiai-ideológiai viták helyett pragmatizmusra és józanságra van szükség az energiaellátás biztonságának kérdésében - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Azerbajdzsánban.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a magyar diplomácia vezetője a 27. Bakui Energia Fórumon arról számolt be, hogy "ma a biztonságos energiaellátás a legfontosabb kérdés a nemzetközi politika napirendjén, a téma azonban abszolút túlpolitizálttá és túlideologizálttá vált".

Szijjártó Péter felszólal a 27. Bakui Energia Fórumon Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter a felszólalásában hangsúlyozta: ennek fizikai és matematikai kérdésnek kellene lennie, a források és szállítási útvonalak, illetve a szükséglet kiszámítása tekintetében.

- fűzte hozzá.

Kiemelte: a legfontosabb feladat a visszatérés a normalitáshoz, a pragmatizmushoz és a józan észhez ebben az ügyben.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy történelmi és földrajzi szempontok határozzák meg az energiaforrásokhoz való hozzáférést, a nemzeti energiamix megváltoztatásához pedig az infrastruktúra fejlesztésére, beruházásokra van szükség.

Miközben jelenleg a vita kizárólag arról szól, hogy hogyan szabaduljunk meg az orosz energiahordozóktól, arról nem zajlik pragmatikus párbeszéd, hogy miként pótoljuk azokat.

A magyar diplomácia vezetője kijelentette, hogy

méghozzá nem "pusztán szórakozásból", hanem a földrajzi és infrastrukturális adottságok miatt.

Rámutatott, hogy

Magyarország egyértelműen elkötelezett a diverzifikáció, például a kaszpi-tengeri gáz esetleges bevonása mellett,

de erre csak a kitermelés és a transzanatóliai csővezeték kapacitásának bővítése nyomán kerülhet sor, amihez komoly beruházások kellenek.

- mondta.

A miniszter figyelmeztetett: "ahelyett, hogy nyomást gyakorolnának az orosz energiaforrásoktól függő országokra, hogy szabaduljanak meg ettől, nekünk, az Európai Unióban arról kellene gondolkoznunk, hogy hogyan vonjunk be újabb forrásokat az energiamixünkbe".

- tette fel a kérdést.

Közölte,

a szavak és a tettek nincsenek összhangban, s erre példaként a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték ellehetetlenülését, a fekete-tengeri gázmezők kitermelésének csúszását hozta fel.

Leszögezte, hogy

Szijjártó Péter a 27. Bakui Energia Fórum alkalmával többek között az azeri, a bolgár, a kazah és a román energetikai miniszterrel, illetve az azeri állami olajvállalat első elnökhelyettesével egyeztetett. Az erről készült felvétel alább tekinthető meg.