Hatalmas felháborodást váltott ki a globális minimumadó

olivier.douliery@afp.com health pandemic disease Horizontal
The US Capitol is seen as people walk on the National Mall on March 27, 2020 in Washington, DC. - The coronavirus pandemic has killed 25,066 people, with Europe accounting for most of the deaths, according to an AFP tally at 1430 GMT Friday based on official statistics. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)
Vágólapra másolva!
Mint ismert, az Európai Unió globális minimumadót akar bevezetni, ez viszont óriási gondokat okozna, például Magyarországnak is. A globális minimumadó világszerte is rendkívül megosztott téma, nemrég az Egyesült Államok több republikánus politikusa is arról beszélt, hogy ellenzik a tervezetet.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, hogy a magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség. Hozzátette, hogy az európai gazdaság nagyon komoly nehézségekkel néz szembe a háború miatt,

ebben a helyzetben a termelő vállalatokat sújtó újabb adóterhek végzetesek lehetnek.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke hétfőn beszélt arról, hogy a minimumadó bevezetésének előkészítése körül a szükséges szakértői munka nem megfelelő ütemben halad. Kiemelte, hogy korábban a tervezet csak a digitális cégekre vonatkozott, most viszont elindult egy másik kezdeményezés is, amely már minden vállalatra kibővítené a szabályozást.

Szerinte viszont egy ilyen szabályozás elfogadása Magyarország számára rossz lépés lenne, rontaná a versenyképességet. Továbbá kevés felkészülési idő maradna azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket érintene.

Nemcsak a magyar kormánypárti politikusok vannak azon a véleményen, hogy a globális minimumadó bevezetése a jelenlegi háborús helyzetben nem jó ötlet. Ezt mondják például az amerikai republikánusok is.

Rick Scott republikánus szövetségi szenátor október végén beszélt arról, hogy a globális minimumadó negatív hatással lenne a jövőbeli amerikai versenyképességre, és nem áll érdekében az amerikai adófizetőknek, munkahelyteremtőknek és családoknak.

Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma Forrás: AFP/Olivier Douliery

Mike Crapo szövetségi szenátor, a Felsőház Pénzügyi Bizottságának republikánus vezetője arról beszélt, hogy míg Joe Biden már biztosra vette a megállapodást, az Európai Unió mégsem tudott döntést hozni a globális minimumadó ügyében. Crapo kijelentette, hogy ha ebben a témában Brüsszelben sem tudtak megállapodni, akkor minden bizonnyal más országokban, például Kínában sem fogják elfogadni a javaslatot.

Crapo arra is kitért, hogy Biden elhanyagolta a kongresszussal történő egyeztetést a globális minimumadó ügyében, aminek az eredménye egy, az amerikai cégek és munkavállalók számára rossz megállapodás lett.

John Barrasso szenátor szerint a globális minimumadó versenyellenes, káros a gazdaságra nézve.

Pat Toomey szenátor, a Költségvetési Bizottság tagja tavaly nyáron még ennél is élesebben bírálta a tervezetet:

- mondta.