Itt van Zelenszkij ukrán elnök eltitkolt neonáci botránya

Volodimir Zelenszkij portré
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy görög származású azovi nácit vitt magával a görög parlamentben tartott beszédére, ami érthetően nagy botrányt okozott – az esetről a mandiner.hu is beszámolt. Szemben megannyi nyugat-európai médiummal.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még korábban indult virtuális világkörüli útra, és a világ parlamentjeibe, valamint a Grammy-díjátadóra és az ENSZ Biztonsági Tanácsába is eljutott videón keresztül.

Nagy botrány tört ki azonban, amikor áprilisban Zelenszkij egy görög származású ukrán katonával jelentkezett a görög parlamentben, aki történetesen a neonáci Azov ezred tagja.

A görög származású férfi – aki csak a keresztnevét adta meg – a Parlamentben azt mondta: „Görög származású emberként szólok önökhöz. A nevem Mihail. Nagyapám a második világháborúban a nácik ellen harcolt. Mariupolban születtem, és most én is azért harcolok, hogy megvédjem a városomat az orosz náciktól".

Alekszisz Tsipras, a legnagyobb ellenzéki párt, a Sziriza-Progresszív Szövetség vezetője érthetően nem nézte jó szemmel az azovi harcos megjelenését a parlament előtt.

„Az ukrán néppel való szolidaritás magától értetődő. De náciknak nem engedhetjük meg, hogy felszólaljanak a parlamentben" – mondta Tsipras. „A beszéde provokáció volt." Szerinte Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök „felelős a történtekért. (...) Történelmi napról beszélt, de ez egy történelmi szégyen."

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Antonis Samaras volt görög miniszterelnök is „nagy hibának" nevezte a parlamentben lejátszott videót.

Nikos Kotzias volt görög külügyminiszter szerint

Janisz Varufakisz volt pénzügyminiszter szerint Zelenszkij megjelenése a "harcossal" az oldalán náci fiesztává változtatta az eseményt. Az esemény azért is érintette érzékenyen a görög politikai elitet, mert Görögország a második világháború alatt elkeseredett partizánháborút vívott a náci megszállók ellen. Az orosz-ukrán háború előtt a neonáci azovi harcosokat a főáramúnak nevezett (ultraliberális) nyugati sajtó még nevén nevezte, magyarul: nácinak a nácikat, de a háború kitörése óta azonban már nem.

Az úgynevezett főáramú sajtó a görög botrányról sem számolt be, ráadásul még a görög sajtó is nagyban hallgatott róla. Zelenszkij az eset miatt még mindig nem kért bocsánatot, legnagyobb szövetségesei az amerikaiak sem beszéltek róla, igyekeznek elhallgatni mindezt a világ elől.

Itt a teljes videó Zelenszkij előadásáról (görögül):

Korábban megírtuk, hogy a 2014-es Majdan-forradalom nyomán született zászlóaljról, a kegyetlen Azov ezredről a nyugati média nagyobbrészt hallgat. Nem véletlenül: antiszemiták, neonácik, elítélt bűnözők vannak köztük – és Zelenszkij elnököt támogatják, aki viszont Amerika kegyeltje. Így persze a nyugat-európai ultraliberális média is rajong érte.

A nyugati sajtó a háború kitörése előtt még erősen bírálta az Azov ezredet, azt követően azonban nemzeti hősként, követendő példának állítják be őket.

A mai napig a görög, de lényegét tekintve az amerikai médiumok is hallgatnak a görög parlamentbeli neonáci botrányról. Ahogy Zelenszkij sem kért bocsánatot.

Percről percre közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.