Mégsem engedélyezik a muszlim nők számára a burkini viselését egy francia város uszodáiban

Franciaország, muszlim, nő, úszás, burkini
Vágólapra másolva!
Hiába szavazta meg Grenoble baloldali, zöld-párti vezetése a város uszodáiban a muszlim nők számára a burkini viselését, ezt a döntést hatályon kívül helyezte a helyi közigazgatási bíróság, mivel az önkormányzati rendelet sérti a franciaországi szekularizmust szabályozó 1905-ös törvény előírásait és a közintézmények kötelező vallási semlegességét.
Vágólapra másolva!

Grenoble közigazgatási bírósága szerdán este hatályon kívül helyezte azt a rendeletet, amellyel a település városi tanácsa május 16-án engedélyezte a teljes testet és hajat eltakaró muszlim úszóruha, a burkini viselését a város által üzemeltetett öt uszodában – írja a Le Figaro.

Egy muszlim nő egy franciaországi strandon. A kép illusztráció Forrás: Twitter

A városi tanács rendeletét – a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin utasítására – Isère megye prefektusa támadta meg hétfőn a helyi bíróságon. A prefektúra a beadványában arra hivatkozott, hogy

a város baloldali, zöld-párti vezetése által kezdeményezett, majd megszavaztatott rendelet sérti a franciaországi szekularizmust szabályozó 1905-ös törvény előírásait és a közintézmények kötelező vallási semlegességét.

A rendelet hatályon kívül helyezésével

ismét Rennes városa maradt az egyedüli település Franciaországban, ahol a muszlim nők burkinit hordhatnak

a város által üzemeltetett uszodákban és strandokon.