Óriási homokvihar csapott le Irakra, megbénult az ország

Bagdad, 2022. május 23. Járművek és gyalogosok az iraki fővárosban tomboló homokvihar idején 2022. május 23-án. A hatóságok közlése szerint a homokvihar miatt emberek százai kerültek kórházba légzési problémákkal, több repülőjáratot töröltek. MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
Vágólapra másolva!
Újabb homokvihar csapott le hétfőn Irakra, megbénítva a repülőterek forgalmát - közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A közel-keleti országot április közepe óta - néhány hét alatt - nem kevesebb mint kilenc homokvihar sújtotta.

A hatóságok Irakot a világ öt, az éghajlatváltozás és az elsivatagosodás hatásainak leginkább kitett országa közé sorolják.

A rossz időjárási körülmények és a heves porviharok érkezése miatt Musztafa al-Kádimi miniszterelnök elrendelte a munka felfüggesztését a közintézményekben. Ez alól kivételt képeznek az egészségügyi intézmények és a biztonsági ügynökségek - derült ki a kormányfői hivatal közleményéből.

Egy férfi gyalogol az iraki fővárosban tomboló homokvihar idején 2022. május 23-án. A hatóságok közlése szerint a homokvihar miatt emberek százai kerültek kórházba légzési problémákkal, és több repülőjáratot töröltek. Forrás: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

A legfeljebb 400 méteres látótávolság miatt a bagdadi repülőtér felfüggesztette a légi forgalmat. Hasonlóképpen döntöttek a déli Nedzsef síita szent város nemzetközi repülőterén, valamint az északi Erbílben, az autonóm iraki Kurdisztán fővárosában.

A repülőtereken az elmúlt hetekben már többször is kénytelenek voltak rövid időre felfüggeszteni a járatok közlekedését.

A repülőtérre vezető elnéptelenedett út az iraki fővárosban tomboló homokvihar idején 2022. május 23-án Forrás: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

Az Irakot sújtó legutóbbi két homokviharban egy ember meghalt, míg tízezer kórházba került.

A következő két évtizedben Irakban évente várhatóan 272 "poros nap" lesz, és ez 2050-re a környezetvédelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint a 300 napos küszöbértéket is eléri.

Járművek és gyalogosok az iraki fővárosban tomboló homokvihar idején 2022. május 23-án Forrás: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil

A hatóságok a jelenség elleni küzdelemre javasolt intézkedések között említik "a szélvédőként működő erődök létrehozását", miközben Barhám Száleh elnök szerint az elsivatagosodás az ország teljes területének 39 százalékát érinti.