Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Utcai háború Franciaországban a jobboldal ellen a választás éjszakáján

Francia elnökválasztás, Marine Le Pen
French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen addresses party supporters after the first results of the first round of the Presidential election in Paris, on April 10, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Helyi fiatalok Bretagne régió székhelyén gyújtogattak és rongáltak. A rendbontások összefüggésben állhatnak azzal, hogy a második fordulóba be nem jutott radikális baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon arra szólította fel a híveit, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a radikális jobboldalinak titulált Marine Le Pen ne nyerje meg a francia elnökválasztást.
Vágólapra másolva!

Hozzávetőleg ötszáz tüntető – közöttük számos csuklyás, maszkos fiatal – tiltakozott a francia köztársasági elnökválasztás első fordulójának eredménye ellen. Azt kifogásolták, hogy Marine Le Pen bejutott a második körbe.

A Le Figaro újságírójának beszámolója szerint

a tömeg antikapitalista és antifasiszta szlogeneket skandált és festett az épületek falára az éjszakában: „Égessük fel a jobboldalt", „A fiatalok útját állják a nemzeti fasisztáknak, a Le Pen dinasztiának",

„Szociális háború", „Halál Pinault-ra" (utalva egy milliárdos jobboldali breton üzletemberre).

A tüntetők a belvárosban padokat gyújtottak fel, egy bank ablakait bezúzták, valamint a belváros egyik terén egy közeli építkezés építőanyagaiból gyújtottak nagy tüzet.

Az utóbbi helyszínen a rennes-i tűzoltóknak is be kellett avatkozniuk.

A Macron és Le Pen után harmadikként befutó – ezért a választás második fordulójából már kiszoruló – radikális baloldali elnökjelölt, Jean-Luc Mélenchon a választási eredmények kihirdetése után azonnal

arra szólította fel híveit még vasárnap este, hogy mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy a radikális jobboldalinak titulált Marine Le Pen ne nyerje meg a francia elnökválasztást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről