Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, híd, megrongálódott, rakéta, támadás, rakétatámadás, bombázás, Borogyanka, Ukrajna
Borogyanka, 2022. április 6. Orosz támadásokban lerombolt lakóépület a Kijev közelében fekvő Borogyankában 2022. április 5-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Folytatódott az orosz offenzíva Ukrajna keleti részében, az oroszok Donyeck, Szeverodoneck és Harkiv irányába nyomultak, fő erőiket pedig Mariupol elfoglalására összpontosítják. Az ukrajnai Borogyankában folyik a romeltakarítás, a város egy hónapig volt orosz megszállás alatt, eddig huszonhat holttestet találtak a romok alatt, de ez a szám nőhet. Tegnap felfüggesztette az ENSZ Oroszország tagságát az Emberi Jogi Tanácsból, a döntést Gennagyij Kuzmin Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte.
Vágólapra másolva!

Az oroszok fő erőfeszítései Mariupol elfoglalására összpontosulnak

Az ukrán vezérkar csütörtök délutáni helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők folytatják offenzívájukat, elsősorban a keleti országrészben Donyeck és Szeverodoneck, valamint Harkiv irányában, továbbá a déli országrészben.

A jelentés szerint az orosz hadsereg fő erőfeszítései Mariupol város elfoglalására összpontosulnak, támadásokat hajtanak végre Izjum környékén, és

megpróbálják áttörni a védelmet Donyeck irányában.

Harkivot változatlanul körbezárva tartják legfeljebb öt harcászati zászlóaljjal, a várost rakéta-sorozatvetőkkel, aknavetőkkel és más tüzérségi fegyverekkel lövik. Az orosz erők Izjumot továbbra is megszállva tartják, és próbálják folytatni az offenzívát Szlovjanszk és Barvinkove irányában.

Orosz támadásban megsérült színház Mariupolban, április 4-én Forrás: MTI/AP/Alexei Alexandrov

A vezérkar szerint az északnyugati Voliny megyében Fehéroroszország területéről ellenséges rakéta- és bombatámadások lehetségesek katonai és polgári infrastrukturális létesítmények ellen.

Az ukrán erők egyes területeken újabb és újabb településeket szabadítanak fel, komoly károkat okozva az orosz hadseregnek - írta a vezérkar, részleteket nem közölve.

Holttesteket találtak a romok alatt a Kijev melletti Borogyankán

Holttesteket találtak a romok alatt a mentést végzők a Kijevtől északnyugatra fekvő Borogyanka településen - közölte csütörtökön Olekszij Kuleba, az ukrán főváros körüli régió humanitárius központjának vezetője.

A település egy hónapon át volt az orosz csapatok megszállása alatt.

Orosz támadásokban lerombolt lakóépület Borogyankában, április 5-én Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kuleba szerint - akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - a mentést végzők felmérik, mely épületeket kell végleg lebontani és melyek azok, amelyek még helyreállíthatók.

Felfüggesztették Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön elfogadta azt a határozatot, amellyel felfüggesztette Oroszország tagságát a világszervezet Emberi Jogi Tanácsában az Ukrajnát megtámadó orosz katonai csapatok által elkövetett emberi jogi visszaélésekről, valamint

az emberi jogok jelentős és szisztematikus megsértéséről szóló jelentések miatt.

A 193 tagú ENSZ-közgyűlésben az Egyesült Államok vezetésével napirendre tűzött, kétharmados többséget igénylő szavazáson 93 tagállam támogatta a határozattervezetet, 24 ország szavazott nemmel, míg 58 tagállam tartózkodott, jóllehet a kétharmad megítélésénél az utóbbit nem veszik figyelembe.

Gennagyij Kuzmin Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese illegálisnak és politikailag motiváltnak nevezte a szavazáson elfogadott döntést, amely szerinte egy szuverén - független bel- és külpolitikát folytató - ENSZ-tagállam demonstratív megbüntetését szolgálja.