Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Friss térképen az orosz hadsereg által elfoglalt ukrán területek

Ukrán válság 2022, ukrán, ukrajna, háború, harc, tank, jármű, katonai
An Ukrainian tank rolls along a main road on March 8, 2022. - Kyiv and its allies rejected a previous proposal to evacuate Ukrainians to Russia as a publicity stunt and accused Russian forces of mining and shelling escape routes. AFP witnessed on March 8, 2022, thousands of civilians fleeing the Kyiv suburb of Irpin on foot over a makeshift bridge, with carpets serving as stretchers for children and the elderly. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
A háború 14. napján továbbra sem voltak képesek jelentős áttörést elérni az orosz csapatok. Kijevnél ugyan már többször is elérték a külvárost, azonban a támadásaikat az ukrán hadsereg rendre visszaverte. Harkovot mostanra bekerítették keleten, akárcsak több várost délen. Számos elemzés is arra hívja fel a figyelmet, hogy az oroszok gyors győzelmet akartak elérni, úgy tervezték, hogy a háború csak néhány napig tart majd, így a legsúlyosabb szankciókat is elkerülhetik. Úgy tűnik viszont, hogy a konfliktus - amennyiben diplomáciai úton nem rendeződik - még hosszú ideig elhúzódhat.
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg legnagyobb sikereit Ukrajna déli területein tudta elérni, míg északon és keleten megtorpanni látszanak. Az ukránok az Oroszország felelős érkező vonatsínek jelentős részét megsemmisítették, így a logisztikát az oroszoknak teherautók segítségével kell lebonyolítaniuk. Erre viszont láthatóan nem készültek fel, miközben az ukránok folyamatosan drón támadásokat intéznek az üzemanyag-szállító teherautók ellen, aminek következtében megtorpant az orosz konvojok előrehaladása.

Forrás: Sky News

Ez állhat a hátterében annak is, hogy a Kijev irányába vonuló 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj gyakorlatilag egy métert sem haladt az elmúlt napokban. Olyan hírek is érkeztek, hogy a konvoj elején haladó járműveknél már elfogyott az üzemanyag, vagy az akkumulátoruk hibásodott meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről