Soha nem látott élelmiszerválság jön a háború miatt Macron szerint

diplomacy Horizontal
French President Emmanuel Macron speaks during the inauguration of Centre Pompidou West Bund Museum in Shanghai on november 5, 2019. (Photo by HECTOR RETAMAL / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Nemcsak Európa, de Afrika és a Közel-Kelet élelmezése is nagyban függ az orosz és az ukrán exporttól, mondta a francia elnök.
Vágólapra másolva!

Ukrajna és Oroszország ugyanis jelentős szereplői a gabonaiparnak, ezért kell felkészítenünk magunkat az ellátmányok drágulására. Egy olyan élelmiszerválság elé nézünk, amire még nem volt precedens - erről többek között beszélt csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök a G7-ek találkozója után a Telex nevű blog szerint.

Nemcsak Európa, de Afrika és a Közel-Kelet élelmezése is nagyban függ az orosz és az ukrán exporttól, mondta a francia elnök, ezért súlyos válságra számít a következő 1-másfél évben.

Súlyos élelmiszerválságra figyelmeztetett Macron Forrás: AFP/Hector Retamal

Macron a napokban tárgyalt az Afrikai Unió elnökével is, hogyan reagáljon a kontinens a várható élelmiszerválságra – elsősorban azzal, hogy erősítsék meg a helyi élelmiszertermelést. Macron azt akarja, hogy Putyin hirdessen azonnali tűzszünetet, "mert Oroszország nem okozhat éhezést a világban."