Kettős ügynök lehetett az ukrán béketárgyaló, akit kivégzett a saját titkosszolgálata

Orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, orosz-ukrán tárgyalás, ukrán delegáció
8128459 28.02.2022 From left, member of the Servant of the People political party Davyd Arakhamia, Ukrainian Defence Minister Oleksii Reznikov and advisor to the head of the Ukrainian President's Office Mykhailo Podoliyak take part in Russian-Ukrainian talks in connection with the Russian military operation in Ukraine, in Gomel region, Belarus. Alexandr Kryazhev / Sputnik (Photo by Alexandr Kryazhev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Kettős ügynök lehetett Denisz Kirejev, aki részt vett a Fehéroroszországban a tűzszünetről tárgyaló ukrán delegációban.
Vágólapra másolva!

Denisz Kirejev hétfőn még részt vett a tűzszünetről tárgyaló ukrán delegációban, szombaton azonban hazaárulás vádjával kivégezték az ukrán titkosszolgálat, az SZBU fegyveresei – írja a Bild című német napilapra hivatkozva a Híradó.hu.

Az első hírek szerint a férfit az ukrán belügyi hírszerző szolgálat, az SZBU különleges erői lőtték le, amikor szökni próbált a letartóztatása elől.

Az SZBU szerint Kirejev orosz ügynök volt, akit Moszkva azért épített be az ukrán békedelegációba, hogy információkat szivárogtasson ki a Kreml számára.


Erről az Ukrajinszkaja Pravda hírportál számolt be, ukrán kormányzati körökből származó információkra hivatkozva.

Ellentmondásos információk

Azóta azonban olyan hírek is szárnyra kaptak, miszerint

Kirejev kettős ügynök volt, aki a kijevi és a moszkvai titkosszolgálatokat egyaránt ellátta információkkal.

Michael Weiss német oknyomozó újságíró a Twitteren azt írta, hogy hihetőnek tartja ezt a verziót. Egy korábbi hírszerzési vezető azt mondta neki, hogy Kirejev „ugyanannyi időt töltött a baráti kémek elrejtésével, mint az ellenséges kémek elfogásával".

Egy másik ukrán hírszerző csoport, a GUR ukrán katonai hírszerző szolgálat azonban órákkal később cáfolta ezt. Közlésük szerint Kirejev egyike volt annak a három GUR-ügynöknek, akik egy különleges bevetés során haltak meg.

– írta a katonai szolgálat a Facebook-oldalán.