Az orosz-ukrán háború miatt kirúgták a francia katonai hírszerzés főnökét

Vágólapra másolva!
Alig hét hónappal kinevezése után leváltották Éric Vidaud tábornokot, a francia katonai hírszerzés vezetőjét. A magas rangú tiszt eltávolításának okát hivatalosan nem erősítették meg, de a hírről beszámoló francia lap, a L'Opinion értesülései szerint a vezérkari főnök, Thierry Burkhard a szakértelem hiányát, az ukrajnai invázióval kapcsolatos elégtelen előrejelzéseket és a hiányos beszámolókat rótta fel Vidaud-nak. Burkhard mindezekért a tábornokot a pozíció betöltésére alkalmatlannak nyilvánította.
Vágólapra másolva!

Burkhard-ról közismert, hogy vezérelve: egy háborút még azelőtt kell megnyerni, hogy kirobbanna, s ezt a katonai hírszerzés által begyűjtött információk és az azok alapján kidolgozott és végrehajtott elrettentő manővereken keresztül.

A francia hírszerzésnek ezzel ellentétben még akkor sem volt fogalma az orosz katonai erők konkrét terveiről, amikor az USA hírszerzése és Joe Biden az inváziót mint tényt vetítette előre mindössze néhány nap különbséggel.

Pedig a katonai hírszerzés élére történő kinevezése előtt

Vidaud a különleges katonai hadműveletek alakulatának a vezetője volt.

Vidaud utódjának személyéről még nincs hír, de a szakértők Jacques Langlade de Montgros tábornok érkezését várják a hírszerzés élére.