Kigyulladt egy komp Görögországban, közel 300 embert kellett kimenekíteni - videó

Jón-tenger, 2022. február 18. Lángol a Euroferry Olympia utasszállító hajó a Jón-tengeren 2022. február 18-án. Az olasz zászló alatt közlekedő hajó az északnyugat-görögországi Igumenica kikötőjéből tartott a kelet-olaszországi Brindisi felé. Áldozatokról, sebesültekről nem érkezett jelentés. Az utasokat Korfura szállítják, a tűz okát még vizsgálják. MTI/AP/debater.gr/Lazos Madikos
Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki egy kompon péntek hajnalban, az Euroferry Olympia nevű hajó Görögországból Olaszországba tartott - írja a The Guardian. A fedélzeten 291 ember tartózkodott, a CBS azt írja, hogy 11 ember eltűnt, tucatnyian pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Egy török és egy bolgár teherautósofőr a garázstérben rekedt, kimentésükre helikoptert küldtek a görög hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az olasz Euroferry Olympia Brindisi kikötője felé tartott a görögországi Igoumenitsa városból, amikor péntek reggel tűz ütött ki a Jón-tengerben lévő Korfu szigeténél.

A parti őrség szerint 239 utas és 51 fős személyzet tartózkodott a fedélzeten.

Kosztasz Katsafados, a kereskedelmi haditengerészet görög külügyminisztere a Skai görög rádióállomásnak reggel még azt mondta, hogy minden utas biztonságban van, mentőcsónakokba menekítették őket.

- közölte a Felice Lodovico Simona Cicchetti, az olasz vámrendőrség ezredese, aki maga is részt vett a mentésben.

A CBS szerint 11 embert még nem találnak.

A parti őrség közleménye szerint folyik a mentés az eltűntek felkutatása után, a tűzeset után még nem tudtak áldozatokról.

Eddig 278 embert mentettek ki, köztük egy migránst, aki nem szerepelt a hivatalos utaslistán, a hatóságok aggódnák, hogy több potyautas is lehet még a hajón.

Bevándorlók gyakran rejtőznek el Görögországból Olaszországba tartó kompokon.

Egy bolgár és egy török kamionsofőr a hajón rekedt, értük a görög parti őrség egy helikoptert küldött.

Az utasokat és a személyzetet Korfura szállították. Tízet közülük légzési nehézségekkel és kisebb sérülésekkel kórházba szállítottak.

Lángol a Euroferry Olympia utasszállító hajó a Jón-tengeren 2022. február 18-án Forrás: MTI/AP/debater.gr/Lazos Madikos

A Proto Thema görög hírportálra feltöltött videóján a komp látható lángokba borulva és hatalmas füstfelhőkkel látható.

A görög parti őrség szóvivője szerint a tűz eloltása több órát vesz igénybe.

A tűz keletkezésének okát egyelőre nem tudni.

A komp százötvenhárom járművet - közöttük számos teherautót - szállított, a hajót birtokló olasz cég szerint a tűz abban a rakodótérben keletkezett, ahol a gépjárművek parkoltak.

A vállalat közleménye szerint nem történt olajszennyeződés, és a hajó stabilitása sem károsodott a tűzeset miatt.

Az eset körülményeit még vizsgálják.