Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már 94 halálos áldozata van az ítéletidőnek Brazíliában - videó

flood landslide TOPSHOTS Horizontal
A doll lies in the rubble as members of the fire services rescue team look for survivors after a mudslide in Petropolis, Brazil on February 16, 2022. - Large scale flooding destroyed hundreds of properties and claimed at least 34 lives in the area. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Már közel száz halálos áldozata van a brazíliai Petrópolist sújtó ítéletidőnek. A városra néhány óra leforgása alatt a havi átlagot meghaladó mennyiségű csapadék zúdult le villámáradásokat és földcsuszamlásokat okozva. A kormányzó szerint a helyzet háborús állapotokat idéz.
Vágólapra másolva!

Már 94 halálos áldozata van a brazíliai Petrópolist sújtó a heves esőzések keltette árvizeknek és földcsuszamlásoknak - írja a Reuters a helyi hatóságok közlése alapján. A Rio de Janeiro közelében található, a turisták körében kedvelt városban házak tucatjai sérültek meg és váltak lakhatatlanná,

mintegy háromszáz embernek kellett elhagynia az otthonát.

Az interneten megjelent videofelvételeken összeomlott házakat, elárasztott üzleteket és az áradattal elsodort autókat lehetett látni a mintegy 300 ezer lakosú városban. Claudio Castro, Rio de Janeiro kormányzója

háborús állaptokhoz hasonlította a helyzetet,

és arra számít, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő majd.

A városvezetés szükségállapotot hirdetett, és három napos gyászt rendelt el, a segélyszervezetek pedig adományfelhívásokat tettek közzé. Különleges mentőegységek csónakokkal és terepjárókkal kutattak lehetséges további áldozatok után, a hadsereg négyszáz katonával segíti a munkálatokat.

A jelenleg moszkvai látogatáson lévő Jair Bolsonaro elnök tragédiának nevezete a történteket, és felszólította minisztereit, hogy haladéktalanul nyújtsanak támogatást az áldozatoknak.

A brazil meteorológiai szolgálat korábban azt írta, hogy

Petrópolis egyes városrészeiben néhány órán belül 260 milliméter csapadék esett,

ami meghaladja az egész februárban szokásos átlagot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről