A mianmari hadsereg összecsapott a lázadókkal Arakánban

mianmar,
This photo taken on January 12, 2022 shows soldiers from the Taaung National Liberation Army (TNLA), a Palaung ethnic armed group, parading as they mark the 59th anniversary of the Taaung National Resistance Day in Tangyan township in Myanmar's northern Shan state. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Összecsapások voltak a mianmari hadsereg és a lázadók között Arakán államban, ahol a 2021 februárjában végrehajtott katonai puccs óta eddig viszonylag nyugodt volt a helyzet.
Vágólapra másolva!

Az Arakáni Hadsereg nevű szervezet, az ország egyik legerősebb fegyveres milíciája évtizedek óta harcol a térség buddhista lakosságának nagyobb autonómiájáért. A mianmari fegyveres erők 2020 novemberében e milíciával tűzszünetet kötöttek, amelyet a tavalyi katonai puccsot követően újra megerősítettek.

A katonaság azonban pénteken behatolt az Arakáni Hadsereg egyik bázisára a bangladesi határ közelében, ahol

háromórás tűzharc alakult ki

- mondta el az AFP francia hírügynökségnek a lázadók egyik szóvivője. A harcokban az arakáni erők egyik tagja meghalt. A szóvivő megjegyezte: nagy a feszültség, és attól tart, hogy a hadsereg Arakán destabilizálására törekszik.

A Taaung Nemzeti Felszabadítási Hadsereg katonái Forrás: AFP/Str

A junta szóvivője, Zav Min Tun megerősítette az összecsapásokról szóló híreket. Jelezte: több katona meghalt vagy megsebesült. A támadásért azonban az arakáni felkelőket tette felelőssé.

Arakán évtizedek óta Mianmar lőporos hordója.

A hadsereg 2017-ben véres hadműveletet indított az államban a többségében muszlim vallású rohingják ellen. Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket, és több mint 700 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A történteket az ENSZ népirtásnak minősítette.

2019-ben és 2020-ban gyakori volt a harc a katonaság és az Arakáni Hadsereg között, emiatt mintegy 200 ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat. Civil szervezetek a háborús bűncselekmények kategóriájába tartozó erőszakról számoltak be.

Mianmarban mindennapos az erőszak a tavalyi katonai puccs óta. Polgári milíciák alakultak és fogtak fegyvert a junta ellen, és etnikai csoportok is az oldalukra álltak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a múlt héten az erőszak minden formájának azonnali beszüntetésére szólított fel Mianmarban.