Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban

Kazahsztán, tüntetés, 2022 január
Almati, 2022. január 5. Rendőrök sorfalat állnak a tüntetők előtt Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában. MTI/AP/Vladimir Tretyakov
Vágólapra másolva!
Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke Közép-Ázsia stabilitása, ezért a kormány támogatja a béke és rend helyreállítását célzó erőfeszítéseket Kazahsztánban - jelentette ki kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Államok Szervezetének videokonferenciáján.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt évek bebizonyították, hogy a közép-ázsiai régió helyzete alapvetően befolyásolja Európa, és azon belül Közép-Európa biztonságát.

- húzta alá.

Almati, 2022. január 5. Rendőrök sorfalat állnak a tüntetők előtt Almati központjában 2022. január 4-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök este rendkívüli állapotot hirdetett ki a tömegtüntetések által legerősebben érintett nyugati Mangisztau megyében és Almati városában Forrás: MTI/AP/Vladimir Tretyakov

A miniszter tájékoztatása szerint közös nyilatkozatot fogadtak el a délelőtti virtuális tanácsülésen, amelyen ő maga is részt vett a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében.

Ebben a dokumentumban elítélték az erőszakot, a vandál cselekedeteket, valamint kinyilvánították szolidaritásukat a kazah emberekkel, és részvétüket fejezték ki a halálos áldozatok miatt.


A zavargásokká fajuló kazahsztáni tüntetések kapcsán kijelentette: "pontosan tudjuk tapasztalatból, hogy mi szokott ilyenkor történni a nemzetközi politikai színtéren: általában jönnek az úgynevezett emberi jogvédő szervezetek, jönnek bizonyos országok, akik majd mindenfajta kritikákat akarnak megfogalmazni, meg el akarnak fogadni elítélő nyilatkozatokat".
Leszögezte azonban, hogy ennek most nincsen helye, inkább azt kell biztosítani, hogy megelőzhetők legyenek a jövőben a mostanihoz hasonló, "aggodalmat kiváltó, erőszakos" események.

- mondta. Szijjártó Péter szerint a történtek megmutatták azt is, hogy mekkora jelentősége van a gazdaságfejlesztési programoknak a térségben, mivel gyakorlatilag a gazdasági fejlődés adja a stabilitás és a béke alapját.

- tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is, hogy sikerült hazajuttatni minden, segítséget kérő magyar állampolgárt Kazahsztánból, hétfőn éjfél körül landolt a honvédség repülőgépe Kecskeméten, fedélzetén az orosz támogatással Moszkva környékére evakuált személyekkel.