Csaknem minden tongai lakost sújtott a vulkánkitörés

tonga, vulkán, kitörés, katasztrófa, pusztítás
A grab taken from the NOAA GOES-West satellite on January 15, 2022 and obtained via NASA shows the eruption of the Hunga-Tonga-Hunga-Haa'pai volcano in Tonga that provoked a tsunami. (Photo by Handout / NASA/NOAA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /NASA/NOAA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A minapi tongai vulkánkitörésből származó hamu és a szökőár a szigetország majdnem minden lakosát sújtja, és a legnagyobb szükségük ivóvízre és élelemre van - közölte szombaton a tongai kormány.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön még azt tudatták, hogy a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a múlt szombati természeti katasztrófa. Aznap érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól.

Műholdfelvételen a január 15-i vulkánkitörés Forrás: AFP/Handout

Ivóvizet, tengervízlepárló berendezést, élelmet, sátrakat, generátorokat és tábori konyhát vittek. A telefonkapcsolatot a külvilággal már előző nap helyreállították. Azóta további repülőgépek és hajók érkeztek Tongához, és főleg ivóvizet szállítottak. Eddig 60 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani a lakosok között.

A hajók közlekedését akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu,

mert kárt tehet bennük - olvasható a kormány közleményében. Noha újabb kitörés nem történt a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkánból, szakértők szerint az még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget lövellhet ki. A halálos áldozatok száma továbbra is három: két tongai és egy brit állampolgár.