Sikerült megfékezni a tüzet a fokvárosi parlamentben

Kigyulladt a dél-afrikai parlament épülete
Fokváros, 2022. január 2. Füst tör a magasba a dél-afrikai parlament épületéből Fokvárosban 2022. január 2-án. A tűz a kora reggeli órákban keletkezett a harmadik emeleti irodákban, és átterjedt a nemzetgyűlés üléstermére. Sebesültekről nem érkezett jelentés. MTI/AP/Tsvangirayo Mukwazhi
Vágólapra másolva!
A pusztító tűz a dél-afrikai parlament épületében vasárnap keletkezett, egy férfit őrizetbe vettek gyújtogatás gyanújával.
Vágólapra másolva!

Ian Schnetler, a fokvárosi tűzoltóság vezetője elmondta, hogy a lángok miatt

a parlament új szárnyában működő alsóház épületrésze teljesen romba dőlt, az alsóházi ülésterem megsemmisült.

A tüzet sikerült elfojtani, a tűzoltók most szobáról szobára vizsgálják át az épületkomplexumot, hogy felderítsék és eloltsák a még megmaradt kisebb tűzfészkeket.

Ez hosszú folyamat, mert

egyes helyiségekben ehhez szét kell bontani a belső faborítást is.

Egy 49 éves férfit őrizetbe vettek gyújtogatás és más bűncselekmények gyanújával.

Füst tör a magasba a dél-afrikai parlament épületéből Fokvárosban 2022. január 2-án. A tűz a harmadik emeleti irodákban keletkezett, és átterjedt a nemzetgyűlés üléstermére Forrás: MTI/AP/Leon Knipe

A gyanúsítottnak hét nap múlva kell megjelennie a bíróság előtt, hogy határozzanak arról, óvadék ellenében szabadlábra helyezik-e. A férfi ügyvédje azt mondta, védencéből "bűnbakot" csinálnak, és ártatlannak fogja vallani magát.

A tűz vasárnap ütött ki, amiről az Origo is beszámolt, és hétfő délelőtt ugyan rövid időre meg tudták fékezni, de

az erős szél miatt délutánra a lángok ismét felcsaptak az épület tetején, és további súlyos károkat okoztak.

Nagyjából éjfél utánra tudták a tüzet teljesen eloltani. Az 1884-ben épült, a felsőháznak helyt adó régi épületszárny teteje is részben leszakadt, több iroda megrongálódott. A tűz keletkezésének okát még nem tudni pontosan.

Nem kizárt, hogy a három részből álló épületkomplexum műszaki hibái is közrejátszottak abban, hogy a lángok ilyen hatalmas pusztítást okoztak.