Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Folyamatosan dől és süllyed egy San Franciscó-i felhőkarcoló

Millennium Tower, San Francisco
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 10: A view of the Millennium Tower on September 10, 2018 in San Francisco, California. A cracked window on the 36th floor of the beleaguered Millennium Tower in San Francisco is the latest problem for the tower that has sunk over 16 inches into the ground and is leaning more than two inches to the northwest. The 58-story, 419-residence building was completed in 2009. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Folyamatosan süllyed és évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower.
Vágólapra másolva!

A luxuslakástorony helyreállítását vezető mérnök, Ron Hamburger szerint, ha a süllyedés és a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik,

- idézi a mérnököt a The Guardian. Az épület dőlését a folyamatban lévő, és a tervek szerint 100 millió dollárba kerülő javítás ellenére sem sikerült még megállítani, az eset kísértetiesen hasonlít a pisai ferdetoronyéhoz.

Kilátás a Millennium Towerre 2018. szeptember 10-én San Franciscóban, Kaliforniában Forrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

A lakástulajdonosok beperelték a torony tervezőit és építőit, a fejlesztők és a városi hatóságok egymásra hárították a felelősséget.

A javításokat elkezdték, azonban a süllyedés és a dőlés folytatódott.

Nyáron leálltak a munkálatok, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméter volt az NBC helyi adójának tavalyi hírei szerint.

A tetőn jelenleg már 66 centiméter dőlést mérnek.

Az 58 emeletes, 419 lakóházból álló San Franciscó-i épület 2009-ben készült el Forrás: Getty Images via AFP/Justin Sullivan

Ron Hamburger a városi hatóságoknak és a KNTV adásában múlt héten elmondta: az épület biztonságos. A dőlés és süllyedés megállításának, esetleg bizonyos mértékű visszafordításának legjobb módja 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe.

A torony évente mintegy 1,74 centimétert süllyed és 7,5 centimétert dől,

2016-ban azonban az épület már 40 centimétert süllyedt San Francisco zsúfolt pénzügyi negyedének puha talajába.

A Millennium Towert 2009-ben avatták fel ünnepélyesen, a benne kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért (237 milliárd forint).

A többek között híres sportolók és a techóriások jómódú alkalmazottai lakta épület különlegességei a borpince, a vetítőterem és egy gomb, ami 15 percen belüli "mérnöki" segítséget ígér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről